Szijjártó kezébe kerül Paks II

Számos energetikával kapcsolatos feladatkör is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez kerülhet az új kormányban – írja kormányközeli forrásokra hivatkozva a 24.hu.

2022. május 14., 17:11

Szerző:

A portál úgy tudja, három feladatkör nagy valószínűséggel Szijjártó felügyelete alé kerül az új kormányzati struktúrában. Ezek egyike a kivitelezés nehézségei, és az ukrajnai orosz agresszió miatt is egyre problémásabb paksi atomerőmű-bővítés. A 24.hu szerint több verzió is felmerül, hogy ki felügyelje a jövőben a beruházást, s végül a kormányfő a külügyminiszter mellett döntött.

A portál értesülései szerint szintén Szijjártó feladata lesz az energetikai ügyek nemzetközi szintű képviselete is. Ide tartoznak többek közt a nemzetközi beszerzések és az Európai Unió Energiaügyi Tanácsával való együttműködés is. Tehát nagy valószínűséggel az uniós szankciókkal kapcsolatos tárgyalások és feladatok egy részét is Szijjártó kezelheti majd.

A 24.hu úgy tudja, a külügyminisztérium felügyelete alá kerül majd az üldözött keresztények megsegítését célzó Hungary Helps program is.

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter beszédet mond az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán az ENSZ székházában New Yorkban 2021. szeptember 23-án. Fotó: Mary Altaffer / POOL / AFP)