Magyarország diplomáciai konfliktusba került Ukrajnával

Bekérették a Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét. Más európai országok orosz diplomatákat utasítanak ki. 

2022. április 6., 08:38

Szerző:

Míg Spanyolország kiutasít 25 orosz diplomatát és nagykövetségi személyzetet, válaszul az ukrajnai Bucsában elkövetett mészárlásra, Dánia kémkedésért 15 orosz diplomatát utasít ki, Svédország hármat, Németország negyvenet, addig Magyarország diplomáciai konfliktusba került a megtámadott Ukrajnával. 

„Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán, azt is jelezve: reggelre a minisztériumba kérették Ukrajna budapesti nagykövetét. Szijjártó Péter bejegyzésében rögzítette:

„mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk”.

Ugyanakkor – folytatta – számunkra természetesen mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága. „Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni” – írta, hozzátéve, hogy a kormány nem hajlandó kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, „ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat”.

A magyar diplomácia vezetője szerint mindezekről a kérdésekről a magyar emberek vasárnap világos véleményt mondtak és világos döntést hoztak. „Azt gondolom, elég világosat és jól érthetőt” – jegyezte meg.

„Értjük, hogy az ukránoknak más lett volna az érdekük, nem is vitatkozunk velük: nekik az ukrán, nekünk pedig a magyar emberek érdeke az első”

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint „egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni: a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának!”. Mint leszögezte, „a totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok”.

„Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát”

– közölte, azt is kiemelve, hogy „mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében ma reggelre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét”.

 

(Kiemelt képünk: Isztambul, Törökország - november 11. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter részt vesz a Török Tanács külügyminiszteri tanácsának ülésén a törökországi Dolmabahce irodában Isztambulban 2021. november 11-én. Fotó:  Cem Ozdel / Anadolu Agency / AFP)