52 milliárd forintból épül autóalkatrész-gyár Felsőzsolcán

Körülbelül 52 milliárd forintos zöldmezős beruházással 1500 álláshelyet hoz létre Felsőzsolcán a brit tulajdonú GKN Automotive Hungary Kft. – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

2023. szeptember 9., 07:58

Szerző:

A gyárban a BMW, a Mercedes-Benz, a Suzuki és a Volkswagen számára gyártanak majd alkatrészeket. Az MTI közlése alapján Szijjártó azt mondta, a projektnek köszönhetően már idén 200 új álláshely jöhet létre, a munka második fázisának átadásával, 2026 végéig pedig 1500.

Az állam támogatást ad a beruházáshoz, amelynek mértékét később fogják nyilvánosságra hozni, amint megtörtént az Európai Bizottság jóváhagyása – közölte a miniszter. Szijjártó beszédében azt mondta, az autóipar már rég a hazai gazdaság gerincoszlopát jelenti, a szektor termelési értéke tavaly először elérte a tízezer milliárd forintot, az idei első félévben pedig 24 százalékos növekedéssel hétezer milliárd forintot regisztráltak.

Kitért arra is, hogy a brit cégek több mint 50 ezer embernek adnak munkát Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem volumene pedig tavaly megközelítette a hatmilliárd eurót. „Exportunk az első félévben már 10 százalékos növekedést mutatott, és az eddig Magyarországra jött beruházások 11 ezer új munkahelyet teremtettek, ami 50 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest” – fogalmazott.

(Kiemelt kép: legördül az első hibrid autó, egy Mercedes-Benz CLA 250 e Coupé a kecskeméti Mercedes-gyár gyártósoráról 2020. július 21-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor)