Kiderült, miért nőtt 40 százalékkal a szifiliszesek száma Magyarországon

A hivatalos adatok szerint 40 százalékkal nőtt az elmúlt években a szifiliszes fertőzöttek száma Magyarországon. A szakemberek szerint sokkal rosszabb a helyzet, mint amit az egészségügyben rögzített adatok mutatnak.

2024. január 22., 17:06

Szerző:

A hivatalos adatok szerint Magyarországon 2018-tól mintegy 40 százalékkal több szifiliszes megbetegedés volt. Más nemi betegségeknél nincs ilyen kiugrás, de a valóságban sokkal rosszabb a helyzet, mint amit az egészségügyben rögzített adatok mutatnak – írja a hvg.hu.

Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász szakorvos is azt mondja, hogy az állami szűrővizsgálatok és a prevenció hiánya mellett a magyarok szexuális tudatosságával is gondok vannak. Míg a kemény pornó már egyetlen kattintással letölthető, ha betegségekről van szó, hirtelen mindenki prűddé válik. Pedig a nem kezelt nemi betegségek hosszú távon súlyos következményekhez vezetnek mind az egyén, mind a társadalom számára.

A webrvos adatai szerint tavaly sokan fertőződtek meg Heves, Borsod-Abaúj és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, de a legtöbb szifiliszest a fővárosban regisztrálták.  A szifiliszt legtöbben a más nemibetegséghez hasonló életkorban kapták el: előfordulási gyakorisága 20-40 év között a legmagasabb, de 50 év fölött is sok esetet jelentettek.

Mi az oka, hogy megugrott a szifiliszes megbetegések száma?

Nincs semmilyen tünetem, nem váltogatom a partnereimet, semmi bajom nem lehet – hosszan lehetne sorolni, milyen tévhitek élnek a társadalomban a nemi úton terjedő fertőzésekről (STD-k). Arról nem is beszélve, hogy az olyan betegségekről, mint a szifilisz ( avagy vérbaj) vagy a gonorrhoea (közismertebb nevén tripper vagy kankó) sokan gondolják úgy, hogy ma már  lehet velük találkozni. Ráadásul míg a szexuális szabatosság trendi téma, a szexuális betegségeket szégyen övezi, ezért az érintettek egy része nem jut el a szakellátóhoz, amivel viszont azt veszélyezteti, hogy továbbadja a betedséget.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) decemberben adta ki legfrissebb éves jelentését (2021-ig szóló adatokkal), mely szerint az addig jelentősen csökkenő számok a koronavírus-járvány után az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térség országaiban emelkedésnek indultak. Különösen sok új chlamydiás és gonorrhoeás beteget találtak, de ugyanez igaz a szifiliszre is. 2021-ben több mint 25 ezren kapták el csak az Európai Unióban.

A szifilisz kórokozója a Treponema pallidum, egy dugóhúzó alakú baktérium. Kezeletlenül csaknem minden szervet, az egész szervezetet megtámadja, súlyos szövődményeket okoz, akár évek múltán is súlyos idegrendszeri és belső szervi tünetek alakulhatnak ki. Jellemzően rövid tünetes és hosszú ideig tartó tünetmentes időszakokból áll a fertőzőttségi szakasz. A szifiliszt elkapható szexuális úton, de terjed vérrel, anyatejjel is, ill. a terhesség során, az anyáról a magzatra. Noha minden szakaszában gyógyítható, de a szövődményei, pl. vakság, bénulások, sajnos véglegesek.

A szifilisz ismételt terjedésében szerepet játszhat, hogy a fertőzés az elmúlt időben szinte teljesen megszűnt, s az új generációk pedig már nem is hallottak a veszélyről. A fertőzés jól, de a betegnek eléggé kellemetlen módon gyógyítható: penicillin injekciókat kap az ülepébe, s ez az izmok közé bejuttatott anyag mennyisége miatt eléggé fájdalmas tud lenni.

A szifilisz tünetei

A fertőzés után 1-6 héttel vöröses foltok jelennek a hímvesszőn és hüvelyen – vagy a szex változatosabb formáinak köszönhetően – a szájon, a nyelven, szájüregben, a garatban, a végbélnyílásnál vagy a végbélben. Az első stádiumban a fekély különösebb kellemetlenséget nem okoz, sőt 4-8 hét alatt el is tűnik. A férfiaknál jobban észrevehetők a tünetek, de a fertőzött nők fele nem is tud fekélyéről.

A fekélyek begyógyulása után 1-6 héttel következik a 2 szakasz: ekkor leggyakrabban szájfekélyek alakulnak ki, emellett jellemző tünetek a talpon, tenyéren és a test más részein megjelenő kiütések, a nyirokcsomók megnagyobbodása, szemgyulladás, csont- és izületi fájdalom, torokfájás, étvágytalanság, tarkókötöttség, hallásvesztés, hajhullás. A végbél és hüvely körül ilyenkor szürkés vagy fakó rózsaszínű, fertőző foltok jelennek meg.

Ha a betegséget ebben az egy évig tartó stádiumban sem kezelik, következik a harmadik, veszélyes fázis. Ebben az akár évtizedekig tartó időszakban nincsenek, vagy nagyon ritkák a tünetek. A betegség azonban közben károsíthatja a szív- és érrendszert és az idegrendszert is. 

A betegségből ugyan ki lehet gyógyulni, de védettség nem alakul ki: ha tehát a megfelelően kezelt szifiliszes beteg újra szexuális kapcsolatot létesít egy még nem kezelt szifiliszessel, akkor ismételten elkapja a betegséget.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: derneuemann via Pixabay)