Szélsőjobboldaliak randalíroztak az SZFE-nél

2020. szeptember 22., 10:18

Szerző:

Ellenaktivisták randalíroztak az SZFE Vas utcai épületénél. Itt nem lesz 1968, írták ki egy molinóra, amit ki is függesztettek az épületre.

 

Megjelentek az ellenaktivisták az SZFE-nél, sőt nem csak megjelentek, hanem randalíroztak, hangoskodtak, és kifeszítettek egy zászlót is, "Itt nem lesz 1968" felirattal. A Vadhajtások nevű szélsőséges oldal azt írja, füstbombával és molinóval jelent meg a magát Identitás Generációnak nevező csoport, mert a diákok (helyesebben hallgatók) már nem az egyetemi autonómiáért küzdenek, hanem "liberális hídfőállást akarnak kiépíteni Budapesten". "Mára az SZFE nem más, mint a baloldali és liberális “értékeket” képviselők hídfőállása. Párizsban 1968-ban ugyanez a romboló szellemiség indította el a diáklázadásokat, amelyek káoszba juttatták Franciaországot és aláásták Európa hagyományos értékeit. Itthon nincs helye a ’68-as eszméknek!" 

Az incidensre az SZFE HÖK röviden reagált a Facebookon, mint írják, elnézést kérnek és megköszönik a türelmet a környéken lakóknak, most az ellenaktivisták akcióztak, Nekik "pedig üzenjük - mert a néhány percre kifüggesztett transzparensük arra utal, nincsenek teljesen tisztában 1968 eseményeivel -, azt a diáklázadást a hatalom végül leverte".

Azt, hogy az SZFE ügye már nem az autonómiáról szól, az egyetem kuratóriumának vezetője, Vidnyánszky Attila, és annak tagja, Rátóti Zoltán is hangoztatta korábban, utóbbi szerint már a kormánybuktatás a cél.

Pesti Hírlap a helyszínen igyekezett információt szerezni történtekről, ám az őrködő hallgatók azt mondták, ők nem nyilatkozhatnak, csak a vezetőség. Megjegyezték, valamelyik sajtótájékoztatójukon talán majd kitérnek a történtekre, ennél többet nem mondtak. Megkerestük a molinós akcióban részt vevő egyik identitárius aktivistát, valamit a rendőrséget is, történt-e intézkedés vagy előállítás az ügyben, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Megkerestük Bódi Ábelt, az Identitás Generáció vezetőjét, és megkérdeztük, miért most léptek, milyen hagyományos értékeket ástak alá a párizsi 68-as diáklázadások, és tervezik-e, hogy be is mennek az épületbe? Megkeresésünkre azt válaszolta, "Azért léptünk most, mert most értékeltük úgy, hogy túllépett azon, hogy ez csupán az új vezetőségről szólna. A "köztársaság" eszmeisége, valamint az SZFE vezéralakjai és szószólói mind baloldaliak és liberálisak, képviselve ugyanazokat, melyeket ma - és '68-ban - Vörös Dannyék. Ez ellen léptünk és lépünk fel. Hogy a jövőbeli akciók hogyan alakulnak, azt fedje jótékony homály."  

Az Identitás Generáció egyébként a weboldala szerint egy EU-t megreformálni kívánó szerveződés, az olvasható ott, hogy "elutasítjuk a tömeg- és kereskedelmi média, valamint a balliberális rétegek azon diszkriminatív és igaztalan álláspontját, mely a magyar illetve más, európai kultúra hagyományait egyfajta primitív, elmaradott szokásnak bélyegzi". A nemzetközi identitárius mozgalmat az osztrák Martin Seller alapította, az új-zélandi christchurchi tömeggyilkos Brenton Tarrant 1500 eurót adományozott neki 2018-ban. Sellner elítélte Tarrant tettét, de szerinte a muszlim bevándorlás óriási fenyegetést jelent Európára, továbbá a keresztény és nemzeti értékeket, identitást meg kell őrizni és jó patriótaként védeni. Érdekesség, hogy 2018 karácsonyán az Identitás Generáció adományokat is gyűjtött rendőröknek, amit az egyik rendőrtámogató Facebook-csoport büszkén meg is osztott.

(A cikk korábbi verziójában azt írtuk, az identitáriusok betörtek az épületbe, ez tévedés volt, elnézést.)

  

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.