Szentkirályi Alexandra: a női nemi szerepek csak a nőké

A kormányszóvivő megosztotta gondolatait az anyaságról és a nőiségről is. Véleménye szerint a kormány egyszerre támogatja a munkában és az anyaságban is a nőket.

2021. július 30., 18:06

Szerző:

Szentkirályi Alexandra szerint nem szabad elvenni a nőktől a hagyományos női szerepeket. Véleménye szerint az anyaság csak és kizárólag a nőket illeti meg. A vasárnap nevű oldalnak adott interjújában fejtette ki gondolatait nőiségről, nemi szerepekről és anyaságról. A kormányszóvivő a beszélgetés során kijelentette: az anyaság szempontjait tekintve a kormányszóvivői munka semmiben nem különbözik a többitől. Szentkirályi Alexandra azt a megállapítást teszi az interjú során, hogy az anyaság legnagyobb kihívása az, hogy az ember hogyan lehet igazán jó édesanya.

Szentkirályi Alexandra arról is beszámol az interjúban, hogy szerinte az elmúlt időszak a járvány miatt mindenkire megnövekedett terheket rótt. Kijelentette, hogy a kormányszóvivői munka sosem ér véget a hivatalos munkaidővel. Ennek ellenére a gyerekei számára mindig igyekszik időt fordítani. A munkájában nyáron sem áll be nagyobb szünet, de férjével törekednek rá, hogy meglátogassák a Balatont, és aktívan is kikapcsolódjanak együtt. Az interjú során azt is megosztotta az olvasókkal a kormányszóvivő, hogy az ő családjában remek példák vannak a szülőségre és nagyszülőségre. Édesanyjára mind a mai napig számíthat mindenben. 

A kormányszóvivő a következőképp fogalmazott: „Azok a nők, akik gyereket vállalnak, családot alapítanak, kapjanak a lehető legszéleskörűbb támogatást, hogy a karrierjükben ne lépjen fel hátráltató tényezőként a gyermeknevelés.” Ezzel kapcsolatos véleménye az, hogy az Orbán-kormány minden támogatást megad a nőknek a karrierjük építésében és az anyaság terepén is. Úgy véli, a kormány intézkedéseink középpontjában az áll, hogy egy nőnek ne kelljen választania az anyaság és a munka között. 

A nemi szerepekkel kapcsolatos véleményét is elmondta a vasárnap-nak. Véleménye szerint a nőknek nem kell megmondani, hogyan éljék meg a nőiességüket. A kormányszóvivő közölte, hogy a kormány a hagyományos családmodellhez és annak értékeihez ragaszkodik. Szentkirályi Alexandra szerint a kormány nem akarja megmondani senkinek sem hogyan éljen, de a családban látják a társadalom, így a magyar társadalom alapját is.

(Kiemelt kép: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala)