Szénné adóztat minket az állam – cserébe két kézzel szórja a pénzt

Az első negyedéves hiány a GDP 5,4 százalékát tette ki, miközben  májusig közel 20 százalékkal haladták meg az adóbevételek az egy évvel korábbi összegüket.

2022. július 3., 17:16

Szerző:

Idén egészen elképesztő ütemben híznak az állami költségvetés adó- és járulékbevételei – írja a Portfolio.hu a Magyar Nemzeti Bank héten megjelent Inflációs jelentése alapján.

Jelentős és a korábbi éveket messze felülmúló bevételek folynak be az államkasszába a cégektől, valamint a fogyasztás alapú bevételekből is, de a lakosság befizetései is hatalmasak, pedig ott ellentétes hatást fejtett ki az szja-visszatérítés is.

Az MNB friss elemzése szerint teljesülhet a 2022-es és 2023-as kormányzati hiánycél. A deficitcéloknak megfelelő hiánypálya elérését támogatják 2022-ben az eddig jelentkező magas adóbevételek, valamint a 2023-as költségvetési törvényjavaslattal párhuzamosan bejelentett költségvetési intézkedések.

Hozzátették: a költségvetésre hatást gyakorló folyamatok (idei év elejei látványos kiköltekezés, majd kiigazítás) eredménye, hogy 2022-ben fiskális szempontból még pozitív keresleti hatást fejt ki a költségvetés, viszont 2023-ban és 2024-ben már érezhető lesz a költségvetési szigor: GDP-arányosan jövőre -3,4% lesz a keresleti hatás.

A 2022-es költségvetési folyamatokat is értékelték a jegybank elemzői a héten megjelent anyagukban. Ezek szerint az első negyedéves eredményszemléletű hiány a GDP 5,4 százalékát tette ki úgy, hogy jelentős összegű egyszeri kiadásokat eredményező intézkedések (13. havi nyugdíj, a fegyveres és rendvédelmi szervek szolgálati juttatása) valósultak meg.

A költségvetési kiadásokat egyedi döntések mellett az alapfolyamatok is növelik: az energiaárakkal kapcsolatos kiadások, a nyugdíjak és a kamatkiadások lesznek várhatóan számottevően magasabbak a tervezettnél – emlékeztetnek.

Arra is rámutatnak ugyanakkor, hogy az első negyedévi hiányt mérsékelte az adóbevételek kedvező alakulása. A bérek és a fogyasztás inflációt követő gyors nominális növekedéséből fakadóan májusig közel 20 százalékkal haladták meg az adóbevételek az egy évvel korábbi összegüket.

Vagyis összességében az év első felében brutális bevételnövekedést ért el a költségvetés és mindezek ellenére van szükség idén a 2000 milliárd forinthoz közeli kiigazításra, amely azt jelzi, hogy a kormány egészen elképesztő mértékben költekezett ki az év első hónapjaiban – írja a lap.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)