Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordul az új Nemzeti alaptanterv miatt

2020. február 4., 18:07

Szerző:

Szél Bernadett független parlamenti képviselő bejelentette, hogy az ombudsmanhoz fordul „a gyerekek jogait sértő NAT miatt”.

„Amellett, hogy az új NAT szeptemberi bevezetése sérti a jogbiztonság elvét, tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is gyermekellenes. Mindezek miatt az alapvető jogok biztosához fordulok. A gyermekek sorsát alapvetően befolyásoló módosítás során biztosítani kell a kellő felkészülési időt: ezt az ombudsman már számos esetben kimondta, a kormányt azonban láthatóan nem érdekli a jogbiztonság. Január 31-én jelent meg az új NAT, ami - tekintettel a szeptemberig rendelkezésre álló idő rövidségére - lehetetlenné teszi, hogy a kerettantervek és a tankönyvek időben, kellő szakmaisággal elkészüljenek, és elegendő idő legyen a tanárok felkészülésére” - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

 

„Emellett az Alaptörvény kimondja a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát. Meglátásom szerint a NAT azon túlmenően, hogy lehetetlenné teszi a megfelelő felkészülést az érintettek számára és ezzel figyelmen kívül hagyja a gyermekek érdekeit, ideológiai tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is veszélyezteti a gyermekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogát.

Mindezek miatt az ombudsmanhoz fordulok azt kérve, hogy a gyermekek jogainak és érdekeinek védelme, valamint a jogbiztonság garantálása érdekében hivatalból folytasson le eljárást, és szükség szerint tegyen javaslatot a probléma megoldására” - zárja a közleményt Szél Bernadett.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.