Szél Bernadett: Legyen mindenki számára ingyenes teszt a kórházakban

Az ellenzéki politikus Kásler Miklósnak üzent.

2021. augusztus 3., 19:52

Szerző:

Azoknak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal a kormány rendelkezései értelmében tesztet kell elvégeztetniük abban az esetben, ha műtéti beavatkozásra van szükségük. A meglévő eljárásrend ellen a Facebookon fakadt ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Szél Bernadett szerint, a jelenlegi rendszer a beoltatlanok számára fizetőssé teszi az egészségügyi ellátást. Az ellenzéki politikus azt üzenni az egészségügyért is felelős miniszternek Kásler Miklósnak, hogy az eljárás lényegében alkotmány ellenes.

Az országgyűlési képviselőnő azt írja, hogy véleménye az ombudsman jelentésével szinte megegyező. Az ombudsman véleménye az, hogy a védettségi igazolás csak vélelmezi a védettséget, a teszt esetében pedig csak azt lehet kizárni, hogy az illető éppen aktuálisan nem fertőzött. Szél Bernadett szerint értelmetlen megkülönböztetni betegeket. A kötelező teszt pedig a hátrányos helyzetűek számára komoly anyagi próbatételt jelent a betegség mellett. 

Szél Bernadett továbbá úgy fogalmaz, hogy: „Itt egy alapjog gyakorlását — az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést — teszik függővé az anyagi helyzettől, ami egyértelműen alkotmányellenes. És ne feledjük: a kormány semmilyen erőfeszítést nem tett a hátrányos helyzetűek oltási programba való hatékonyabb bevonására, meggyőzésére, felvilágosítására, nem folytatott kampányt az álhírek ellen. ”

A független országgyűlési képviselő állítja, hogy mindenki számára ingyenessé kell tenni a teszteket azért, hogy a beoltatlanok is megkaphassák a megfelelő kórházi ellátást. 

(Kiemelt kép: Szél Bernadett független képviselő felszólal az egyes köznevelést érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI)