Szél Bernadett: Most itt a korrupció kormányoz

A politikus a kibocsátások azonnali csökkentésének fontosságáról is írt.

2021. szeptember 20., 19:20

Szerző:

Facebook-bejegyzésben jelentkezett Szél Bernadett hétfőn délután. A politikus a szlovén uniós elnökség prioritásairól tartott tájékoztató után úgy érezte, muszáj követőivel megosztania a gondolatait.

Többek között ír az IPCC-jelentésről, ami szerinte világosan bemutatja, hogy ha nem kezdik el az emberek csökkenteni jelentősen a kibocsátásokat, már ennek az évtizednek a végére átléphetik a visszafordíthatóság határának tartott 1,5 fokos célt. Szél Bernadett nem érti, mire várnak a döntéshozók.

A politikus azt írja, hogy miközben a zöld helyreállítás és az 55 százalékos kibocsátás-csökkentés célként megjelenik a programban, ez nem hatja át szemléletében a nagy egészet. Például szerinte a Mercosur-egyezmény aláírása egyértelműen az amazonasi esőerdők további pusztulásával járna. Az Unió jövőjéről szóló vitával kapcsolatban hiányolja a Kínához való viszony átértékelését, a gazdasági függőség növelése helyett annak csökkentését mint fontos célkitűzést, és a kínai befolyásszerzés elleni koordinált fellépést – tette hozzá.

Szól a jogállamiságról is, azt írja: „Magyarországon 2010 óta az alkotmányos rendszer szisztematikus, módszeres lebontásáról, a jogállamiság tudatos felszámolásáról beszélhetünk”. Úgy fogalmaz: „Magyarországon kormányváltás kell már csak ahhoz is, hogy ilyen fontos kérdésekről érdemi párbeszéd mehessen. Most itt a korrupció kormányoz, ez nem vezet sehova. Gyertek és szavazzatok az előválasztáson, mennünk kell előre, hazánk és Európa érdekében!”

(Kiemelt kép: Szél Bernadett. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)