Szél Bernadett: 2010 óta 2255 személyt figyelt meg a kormány

A független országgyűlési képviselő megkapta az ezzel kapcsolatos adatokat.

2021. augusztus 16., 20:06

Szerző:

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt írja Facebook-oldalán, hogy a Fővárosi Törvényszék nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre összesen 2255 esetben adott engedélyt 2010 óta. A politikus szerint a legtöbb személyt 2019-ben és 2020-ban figyelték meg a legtöbb embert bírói engedéllyel. Ez az adott időszakban 671 személyt jelent. A hatályos törvények értelmében bírói engedélyhez kötött, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok megfigyelhessenek valakit.  

Az ellenzéki politikus szerint a gyanúsított személyek lakását átkutathatják, illetve telefonját is lehallgathatják a megfigyelteknek. Szél Bernadett írása szerint a felhatalmazási törvény arra is lehetőséget adott, hogy olyan személyeket figyeljenek meg, akik rémhírt terjesztenek. A politikus szerint ez is hozzájárult az elmúlt évek adatainak növekedéséhez. 

A politikus hozzáteszi, hogy a Fővárosi Törvényszék: „minősített adatokra hivatkozva nem válaszolt arra a kérdésre, hogy nemzetbiztonsági feladatok szerinti bontásban hány megfigyelésre került sor, magyarul hány engedélyt adtak ki pl. terrorizmus és szervezett bűnözés felderítése érdekében, a törvényes rend megdöntése vagy az ország gazdasági biztonságának veszélyeztetése kapcsán, rémhírterjesztés, vagy közösség elleni uszítás miatt.” Kiemelte továbbá, hogy a bírák minden esetben hozzájárultak a megfigyelésekhez kérelem esetén.

Szél Bernadett a kormány viselkedéséről is ír Facebook posztjában, amikor Pegasus-botrányt említi a megfigyelésekkel kapcsolatban. Úgy fogalmaz: „Nonszensz, hogy nincs válaszuk arra, megvásárolták-e és használták-e a kémprogramot a szolgálatok, és ha igen, ki és mire hivatkozva adott nekik erre engedélyt. Nonszensz, hogy a fideszesek bojkottálják annak a bizottságnak a munkáját, amelyik egyedül hivatott demokratikus kontrollt gyakorolni a titkos megfigyelések felett.”

(Kiemelt kép forrása: Szél Bernadett Facebook-oldala)