Szegeden kiszámolták, mennyi fa kéne az összes iskola fűtéséhez télre

Összesen hatezer tonna tűzifára lenne ahhoz szükség, hogy földgáz nélkül is felfűtsék a város összes iskoláját. Ez minden szempontból irreálisan nagy mennyiség.

2022. augusztus 1., 19:18

Szerző:

Szakértők segítségével számolta ki a szeged.hu, hogy hozzávetőleg és legalább hatezer tonna tűzifára lenne akkor szükség, ha a Klebelsberg Központ és a kormány tervei szerint tényleg fatüzelésre akarnák átállítani Szeged város összes közoktatási intézményét.

Az is kiderült, ezen a télen az ehhez szükséges kazánmennyiséget és azok beszerelését már aligha lehetne elvégezni. A cikk ráadásul figyelmeztet, nem csupán a gáz, de a fa köbmétere is folyamatosan drágul, és jelenleg is nagyjából 8000 forint körül mozog, ennél már pedig csupán drágább lesz.

A cikk arra reagált, hogy kiderült, a Belügyminisztérium vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan lehetne a közoktatási intézményekben a gázfűtést minél hamarabb fatüzeléssel helyettesíteni. A kiszámított összegben a Szeged.hu szerint egyébként sem a bölcsődék, sem pedig az óvodák nincsenek benne, ahol ez ugyanolyan problémát jelent.

(Kiemelt kép: Elszámolt Erzsébet-utalványokból készült brikettet pakol a kazánba Ternyák Sándor fűtő a tiszaigari általános iskolában 2013. október 16-án. Az intézmény 29 tonna brikettet kapott. MTI Fotó: Mészáros János)

Tegnap 21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.