Mi folyik Szegeden? A kisajátított földeket 17-szeres áron adja el az önkormányzat a kínai autógyárnak

Szeged önkormányzata bruttó 563 forintot adott a gazdáknak négyzetméterenként a földekért, majd a megszerzett területet több mint 9400 forintért adja el négyzetméterenként a BYD autógyárnak.

2024. február 22., 15:20

Szerző:

Még meg sem száradt a tinta az Átlátszónak nyilatkozó gazda kisajátítási szerződésén, a kormányhivatal is megkapta a felhívást, hogy engedélyezzen előkészítő munkákat a magánterületen. Szeged önkormányzata január végén szerződött a BYD-vel, mintegy 300 hektárra, hogy a város mellett épüljön meg a kínai autógyár. A gazdák kikérték a szerződést, amiből kiderül, hogy az önkormányzat 17-szer többet kap a földekért, mint amennyit a gazdáknak fizet, a Pick volt területeit viszont beszerzési ár alatt adhatja tovább a város a gyárnak – tudta meg az Átlátszó.

Arról, hogy a földjeiket elveszik, a szegedi önkormányzat tavaly szeptemberben értesítette az érintetteket egy ügyvédi irodán keresztül. A szerződés aláírására 30 napot kapott az a tulajdonos, aki az Átlátszó cikkében megszólalt. A vételár szakértői becslés alapján kimondottan alacsony volt.

Négyzetméterenként nettó 444, bruttó 563 forintot fizetnek a gazdának. Kiderült azonban, hogy az átminősítés után a város ezeket a földeket 24,13 euróért, mai árfolyamon nagyjából 9400 forintért adja tovább, vagyis 17-szer többért, mint ahogy vette.

Nem kérdés, az átalakítás pénzbe kerül, de hogy nem ennyibe, abban bárki biztos lehet – olvasható a cikkben. Az Átlátszó információi szerint éppen ezért több gazda is perre készül, mivel a területük elvesztése jelentős kárt okoz nekik.

Már zajlanak az előkészületek Szegeden

A kormányhivatali határozat azt is rögzíti, hogy „a kisajátítás előtt az ingatlanon előmunkálatot csak különösen indokolt esetekben, az ingatlan rendeltetésszerű használatát a lehető legkevésbé korlátozva lehet végezni. Az előmunkálatok célja a kisajátítás előkészítése érdekében szükséges mérések, vizsgálatok elvégzése lehet. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetében előmunkálatnak minősül a lőszermentesítés és a próbafeltárás, valamint a megelőző régészeti feltárás is, amennyiben az nem eredményezi az ingatlan helyreállíthatatlan változását.”

Azt is írták, hogy „A kérelmező régészeti próbafeltárás előmunkálat engedélyezése esetén annak megkezdésének tervezett időpontját 2023. október-november időszakban jelölte meg”. A cikk szerint az előkészítő munkálatok pedig most, 2024 februárjában, már nagyban zajlanak: a BYD-gyár leendő területén jelenleg hosszú, keskeny árkokat látni mindenfelé.

Az Átlátszó az egyik gazdától megkapta Szeged városa és a BYD között január 30-án kötött ingatlan adásvételi előszerződést, melyből kiderült, hogy három terület kerül a BYD-hez: az „Ipari Parkban található Eredeti Ingatlanokból telekalakítással létrehozott egy körülbelül 131,76 ha területű ingatlant („I Ingatlan”), egy körülbelül 162,33 ha területű ingatlant („II Ingatlan”) és egy másik körülbelül 14,12 ha területű ingatlant („III Ingatlan”)”, ami összesen 300 hektár.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külügyminiszter és Botka László, szegedi polgármester a kínai BYD autógyár magyarországi beruházásának tárgyalásán. Fotó: Szijjártó Péter Facebook)