Alaposan kitömte az állam a miniszter vezette egyetemet

Az Óbudai Egyetem vezetéséből egymagában simán meg tudna élni a pénzügyminiszter.

2021. december 7., 09:10

Szerző:

Mint arról augusztusban hírt adott a két fél, együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. Az egyetemek kuratóriumokba való kiszervezése után ez azért fontos, mert mindkét félnek köze van Varga Mihály pénzügyminiszternek: az alapkezelő a politikus által vezetett Pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozik, míg az Óbudai Egyetemnek Varga Mihály a kuratóriumi elnöke.

A Népszava szerint az együttműködés következtében mintegy 150 milliárd forintos vagyon kerülhet az egyetemet fenntartó alapítványhoz, illetve maga a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. is az alapítványé lehet, legalábbis erről árulkodik egy a parlament előtt lévő jogszabálytervezet. Az „egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, amelynek egy eldugott pontjából kiderül, hogy a Varga Mihály kuratóriumi elnök által felügyelt Rudolf Kálmán Alapítvány három darab befektetési jegyet kap az államtól ingyenes vagyonjuttatás keretében. Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter múlt pénteki rendeletéből pedig az is kiderül, hogy a három befektetési jegy értéke nagyjából 150 milliárd forint. Hozzáteszik, jelen esetben a Gazdaság Fejlesztési Magántőkealap befektetési jegyeiről van szó, amelynek tulajdonosa jelenleg a Pénzügymisztérium, a törvény elfogadása után azonban az egyetemi alapítványhoz kerül.

Mindemellett a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.-t is megkapja a kuratórium, így a jövőben az állami kockázati tőkalapkezelő irányításra, illetve a 150 milliárd forintnyi vagyon kezelésére is csak nekik lesz ráhatásuk. Az Óbudai Egyetem augusztusban döntött arról, hogy a jövőben nem állami, hanem alapítványi fenntartású magánegyetemként működik tovább. A kuratórium elnöke a kerületi országgyűlési képviselő, Varga Mihály lett, mellette pedig Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármestere, Kovács Levente rektor, Sinkó Ottó, a Videoton Zrt. vezérigazgatója, illetve Drozdy Győző, a Telenor-Magyarország Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettese is kuratóriumi tag lett. A kuratóriumi tagok nem leválthatóak, megbízatásuk egy életre szól.

(Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)