Kispaládon tömegesen jelentették be a kettős állampolgárokat, most hatalmas fölénnyel nyert a Fidesz-KDNP jelöltje

2019. október 14., 14:25

Szerző:

Az országos átlagnál (48,54%) magasabb volt a szavazási hajlandóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (54.81%). Az ukrán határ melletti Kispaládon még azon belül is kiemelkedő, majdnem 65 százalékos volt a részvétel. A Fidesz-KDNP jelöltje, Magyar Barnabás 70 százalékkal nyert – írja a 444.

Ez az a falu, ahol az önkormányzati választás napján a helyiek összeszólalkoztak a feltételezhetően a választásra érkező ukrán szavazókkal, és kiabálva küldték el a kispaládiak számára teljesen ismeretlen embereket.

Tegnap Ábri Norbert független polgármester-jelölt azt nyilatkozta a portálnak, hogy a falu fellázadt a kettős állampolgárok ellen, a helybéliek nem akarják, hogy ők döntsenek róluk.

Kispalád ugyanis az egyik olyan határmenti település, ahol üres telkekre, sufnikba, néhány négyzetméteres viskókba vannak bejelentve akár tízen, tizenöten. A hivatalos lakcímek alapján valóban szerepelnek a választói névjegyzékben. Vannak olyan települések, például Záhony, Kispalád vagy Tiszabecs, ahol sokkal többen szerepelnek a választói névjegyzékben, mint ahányan a településen élnek.


Fotó: Bazánth Ivola

A kettős állampolgárok szervezett szavaztatását már 2018-ban törvénytelennek ítélte a Kúria. Azt pedig Polt Péter legfőbb ügyész idén februárban erősítette meg, hogy tömegesen csaltak ukránok a magyar kettős állampolgársági kérelmekkel.

Ennek ellenére Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke ma azzal magyarázta Karácsony Gergely győzelmét, hogy a főpolgármester-választást a Budapesten élő külföldiek döntötték el. Kósa közölte, hogy van 90 ezer európai polgár, aki Budapesten lakik, létesített lakcímet és elment szavazni. Meglátása szerint ők kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálására, részint nem magyarok, részint nem is értik azt.

Az ukrán határ menti falvakban történt népességrobbanásról ebben a riportunkban írtunk részletesen.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.