Szarint, mustárgázt és más vegyi fegyvereket találtak Budapesten

Vegyi fegyvernek minősülő kémiai vegyületeket találhattak az ELTE egyik laboratóriumában – értesült az RTL Híradó.

2023. szeptember 14., 20:14

Szerző:

Az RTL úgy tudja, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a honvédség szakemberei kedden este vonultak ki a helyszínre, ahol szarint, mustárgázt, illetve tabunt találtak több tucat fiolában. Közel 40 veszélyes anyagot tartalmazó fiolát foglaltak le a hatóságok az ELTE Természettudományi Karán. Az ELTE nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy ezekről a szerekről van szó.

Mint írták, kedden az esti órákban az ELTE TTK egyik laboratóriumában a kutatók régi címkéjű, eredetileg veszélyesnek számító, ám mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerre bukkantak. Haladéktalanul értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek azonnal biztosították a helyszínt, a talált anyagmaradványokat pedig elszállították bevizsgálásra és megsemmisítésre. Az eset során az ELTE kutatói, oktatói és hallgatói nem voltak veszélyben, a helyszíni mérések a labor környezetében semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki, így másnap délelőtt zavartalanul folytatódhatott az oktatás és kutatás az épületben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság válaszából pedig annyi derült ki, hogy az ügyben nyomozás indult, és éppen „a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel” nem árulnak el részleteket. 

A felsorolt szerek Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint már vegyi fegyver kategóriába tartoznak.

„Gyors és nem barátságos halált okoz

– fogalmazott a szakértő, aki szerint

hasonló idegmérgeket vetettek be többek között Irakban is. 

Kevésből is komoly sérülések származhatnak – Kis-Benedek József szerint éppen ezért háborús helyzetekben szokták használni ezeket a szereket, nem olyan anyagokról van szó, amik polgári közegben veszélytelenek. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte, hogy egyetemek tárolhatják és kísérleti céllal fel is használhatják ezeket a veszélyes anyagokat, ha be van jelentve a TEK-nél. Ellenkező esetben, ha egy állampolgár tudomást szerez idegméreg használatáról, azonnal értesítenie kell a hatóságokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az 1995. március 20-án készült képen a tűzoltók a Kaszumigaszeki metróállomáson a tokiói Aum Sinrikjó szarin-gázzal végrehajtott támadása után. A tokiói metróban 1995-ben halálos szarin-támadást végrehajtó japán világvége-szekta vezetőjét 2018. július 6-án végezték ki hat követőjével együtt, évtizedekkel a sokkoló bűncselekmény után. Fotó: JIJI PRESS / AFP)

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.