Szanyi: Több jóindulatot a liberális sajtó egészétől!

Szenvedélyes szócsatát vívott Szanyi Tiborral Fiala János a keddi Keljfeljancsiban.

2022. január 18., 15:01

Szerző:

Szenvedélyes szócsatát vívott Szanyi Tiborral Fiala János a keddi Keljfeljancsiban, miután egy héttel korábban megkérdezte Horn Gábortól, megkockáztasson-e egy tisztázó beszélgetést, mielőtt megszakítja a kapcsolatát Szanyival, miután az egyszerre tette nevetségessé magát, pártját és Pál Évát, utóbbi köztársasági elnöknek jelölésével. Az interjúra reagált Székely Sándor, az ISZOMM országgyűlési képviselője, Szanyi Tibor pedig élőszóban fejtette ki álláspontját.

Hogy juthatott Szanyi Tibor oda, hogy Pál Évát javasolja köztársasági elnöknek? Nem volt ez felelőtlenség?

A realitás az, hogy a FIDESZ március 10-ére kiírta a köztársasági elnökválasztást. Az országgyűlés 99,9% valószínűséggel a jelöltjüket, Novák Katalint meg fogja választani. A népnek ebben nem osztottak lapot -, ahogyan 1990 óta ez így volt, pontosított Szanyi a műsorvezető rákérdezésére. Ebben a helyzetben az ISZOMM jelölése szimbolikus. Üzenete: „one of us”, magyarul: egy közülünk. Pál Éva jelölésével a bölcsességére, az élettapasztalatára alapoztunk, valamint arra, hogy az élettörténete a legtöbb magyar emberéhez hasonlóan alakult: volt fent, és lent, állt nemzetközi színpadokon és a hajléktalanság küszöbén. Miért kellene a köztársasági elnöknek, a nemzeti egység megtestesítőjének az elitből jönnie? Miért ne lehetne egy közember?

Pál Éva a médiaszerepléseiben miért nem tudta képviselni ezt a szimbolikus üzenetet?

Minden írott közleményében kifejtette. Egy-egy médiaszereplés nagyon nagy mértékben múlik a médiamunkások kérdésein, emellett kevés az érdemi, a megfelelő terjedelmet biztosító megszólalási lehetőség. Ilyen volt azonban a hétfői – január 17 –, a Hit Rádióban készült 50 perces interjú, amelyben Pál Éva arról is beszélhetett, hogy a korábban az általad megszellőztetett pánikbetegségéből épp a politikai aktivitás révén gyógyult ki. Végtelenül igazságtalan volt a Horn Gáborral készült interjúban arról beszélni, hogy ő egy pszichiátriai roncs. Évekkel ezelőtt meggyógyult, csak ezt – nem lévén szenzáció - nem követte a sajtó.  A köztársasági elnöki jelölését Huszti Andrea pártelnök kezdeményezte, amit azz ISZOMM egyhangúlag elfogadott. Pál Éva eddigi médiaszerepléseiben a köztérsasági elnök két olyan közhatalmi funkcióját emlegette, amit az eddigi államfők nem gyakoroltak, nevezetesen tehetnek törvényjavaslatot, és kiírhatnak népszavazást. Pál Éva pedig kezdeményezné az alkotmány módosítását, és az erről szóló népszavazást is támogatná.

Eddig hol lehetett tetten érni, hogy Pál Éva egy volna közülünk? Honnan tudjam, hogy érvényesnek tűnő gondolatai a köztársasági elnökségről, a közjó szolgálatáról saját fejéből pattantak ki?

Szeretnék arra utalni, hogy az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjével október óta csak ismerkedünk. Nem kell ennyire türelmetlennek lenni! Szépen, lassan jön elő az egész történet. Millió más közszereplőt hetek, hónapok alatt építenek fel, Pál Évát mindössze két hete jelöltük. Morális vállalásként eddig két gondolatot fogalmazott meg: az ISZOMM párt által is képviselt társadalmi jóllétet, illetve a gyűlöletbeszéd letörését.

Maga az elképzelés, legyen valaki, aki képviseli a népet, jó ötletnek tűnt, a megvalósítása azonban szerintem nagyon rosszul sikerült. Nagy a tét. Pál Évából kísérleti nyulat csinálni felelőtlenség. A hiba nem kiköszörülhető…

Ha most hirtelen előlépne az ellenzéki hatosfogat egy új névvel, belőle sem lenne köztársasági elnök. Mi egy valóban baloldali pártot építünk immáron két éve. Nemcsak az államfő-jelöltünk, hanem az összes országgyűlési képviselőjelöltünk is egy közülünk. Mi azok vagyunk, akiket képviselünk.

Mekkora remény van arra, hogy a képviselők ötöde felzárkózik Pál Éva mellé?

Az ellenzéknek jelenleg nincs jelöltje. Hebegnek-habognak ebben a témakörben, ez szerintem komolytalan. Mi legalább előálltunk egy emberrel. Az ISZOMM azt mondta: ellenzéki kötelezettség alternatívát állítani. Mi a templom egere pártja vagyunk, nincsenek milliárdos haverjaink, akik egy baloldali pártba pénzt fektetnének. Nincs lehetőségünk elitet kinevelni. Pál Éva jelölését a szavazóbázisunk nagyon jól fogadta. Nem gondoljuk, hogy forradalmat fogunk csinálni, letörjük a FIDESZt, ötharmados kormányt fogunk alakítani, csak azt mondtuk: szeretnénk végre az igazi baloldalnak, a jólléti szocializmus gondolatának egy frakciót az országgyűlésben. Építkezésben gondolkodunk. Pál Éva az ISZOMM egyik építő köve, aki saját - belső - vállalásából adódóan a párt filozófiáját is megjeleníti. Kicsivel több jóindulatot kérek tőled és a liberális sajtó egészétől. Adjunk neki esélyt, hogy március 10-éig bemutatkozhasson! Most rádobtunk egy kabátot, és azt próbálja a lehető legjobban eligazítani magán. Tetszik neki, szereti, feladatát alázattal fogadja. Tudja, hogy nem lesz köztársasági elnök.

Az interjú további részében szó esett még a szocializmus és a kapitalizmus közötti markáns különbségekről. A politikus elmondta: a kapitalizmus tönkreteszi a bolygót, ezzel szemben van az ISZOMM, ami a jólléti szocializmus elérését tűzte ki, egy olyan formát, ami eddig nem létezett, legfeljebb az alapjait tették le, jelentsen ez bármit is. A beszélgetés végén Fiala önkritikát gyakorolt, elnézést kért setesutasága miatt, elismerte: Szanyiban van még tűz és professzionalizmus, de téved Pál Éva politikai /pálya/futtatását illetően.

„Köszönöm szépen a lehetőséget, elköszönök tőled, de nem örökre!” – búcsúzott a politikus a műsorvezetőtől.

 A teljes interjú itt nézhető meg.

(Kiemelt kép: Szanyi Tibor. Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szeptember 11-én tartotta a 2. Munkás Büszkeség Napját, a rendezvények Budapesten, az egykori Zöld Pardon helyén voltak. 2021. 09. 11. Fotó: Merész Márton)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.