Szanyi Tibor: A Fidesz a szélsőjobb határán áll, az ellenzék pedig elkezdte követni

Az ISZOMM elnöke Fiala János műsorának vendége volt, ahol a 2006-os eseményekről és az Elkxrtuk című filmről is megosztotta gondolatait. 

2021. október 28., 16:43

Szerző:

Fiala János, KeljFelJancsi című műsorának csütörtöki vendége volt Szanyi Tibor az ISZOMM elnöke. A politikus  beszélt az MSZP-ből való kilépéséről, a teljesítménykényszer nélküli politizálásról és a 2006-os eseményekről is.

Szanyi Tibor két fő oka is volt az MSZP-ből történő kilépésének. Egyrészt nem értett egyet a párt baloldalról történő folyamatos középre tolódásával, másrészt pedig amikor a párton belüli korrupció leépítését szorgalmazta fegyelmi eljárások indultak ellene. Szanyi szerint az MSZP-nek egy sokkal markánsabb baloldali és zöld politikát kellett volna vinnie és ez is hozzájárult távozásához.

Az ISZOMM elnöke azt is elmondta, hogy itt a nyugdíjas éveiben elérkezettnek látja az időt arra, hogy teljesítmény kényszer nélkül politizáljon. Úgy fogalmazott: már nem kell ordas nagy kompromisszumokat kötnie és mivel a magyar politika centruma jelentősen jobbra tolódott egy igazi baloldali politikát szeretne megvalósítani. Kijelentette, hogy a Fidesz a szélsőjobb határán áll és az ellenzéki összefogás elkezdte követni a kormánypártot politikai értelemben. Szanyi szerint az ellenzéki összefogásban a legbaloldalibb párt is pusztán balliberális. Az összefogás középpontjában pedig a liberális jobbközép erők állnak. 

„A baloldal üresen maradt, ezt akarjuk mi betölteni!”

- fogalmazott Szanyi Tibor a KeljFelJancsi című műsorban. Szanyi szerint a választásokon fog kiderülni baloldali politikájának mekkora sikere van valójában. Hozzátette, hogy az ellenzéki összefogást támogató balliberális média karanténba zárta őt és pártját. A jobboldali és kormányközeli sajtó pedig sokkal nyitottabb az ISZOMM-ra és üzenetére. 

Fiala János kérdésére Szanyi azt is elmondta, hogy véleménye szerint egyértelmű, hogy Gyurcsány és közvetlen környezete szivárogtatta ki az őszödi beszédet. Úgy látja, hogy a beszéd nyilvánosságra hozatalával a DK elnöke „előre menekült”. Az Elkxrtuk című filmről pedig azt mondta Szanyi, hogy körülbelül annyi történelmi alapja van, mint az István a király rockoperának.

Szanyi elmondta azt is ,hogy ő és pártja is kormányváltást akar, tagadta az ellenzék kritikáját. Véleménye szerint az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelölte  Márki-Zay Péter szerepében vergődik és nem tud irányt mutatni az ellenzéknek. Úgy látja, hogy az egyébként sikeres előválasztás vége óta a  vereség forgatókönyvét játssza  a hatpárti összefogás. Szanyi Tibor szerint  a két szemben álló oldal egymással és nem az emberekkel foglalkozik.

(Szanyi Tibor. Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szeptember 11-én tartotta a 2. Munkás Büszkeség Napját, a rendezvények Budapesten, az egykori Zöld Pardon helyén voltak. 2021. 09. 11. Fotó: Merész Márton)

 

 

Tegnap 21:31

A korábbi kerek évfordulókhoz képest szerényebb külsőségek közepette volt kénytelen ünnepelni a 70. születésnapját az orosz elnök. A Blikk úgy tudja, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – Orbán Viktor és a hivatalban lévő köztársasági elnök sem köszöntötte fel az orosz elnököt.

Tegnap 19:41

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mátyás, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

2022. október 7., 16:44

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.