Szakmai egyeztetést indít Stummer János és Pintér Sándor Orbán Viktor állítólagos rejtett alagútjáról a Puskás Arénában

A Belügyminisztériummal tárgyalt a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke.

2021. február 25., 20:32

Szerző:

Megbeszélte Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke és dr. Pintér Sándor, a Nemzetbiztonsági Kabinet elnöke a Puskás Aréna biztonsági aluljárójánaktervét a Belügyminisztériumban csütörtökön.

Stummer kifejtette, hogy nem kapott kellően alapos tájékoztatást a beruházás tartalmi részeiről. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke - jelenlegi ismeretei alapján - több javaslatot tett a beruházással kapcsolatban, írta az MTI. A két vezető megállapodott egy szakmai egyeztetés összehívásában, éa a javaslatok közös áttekintésében.

Stummer kedden beszélt arról Facebookon, hogy kétmilliárd forintért építenének alagutat a Puskás Arénába. Ekkor elmondta, hogy annak ellenére tárta a nyilvánosság elé az ügyet, hogy a javaslat minősítése titkos volt. Úgy érezte, nem maradt más választása, mint hogy tájékoztassa a nyilvánosságot, és vállalja a következményeket.

"Hétfőn már jeleztem, hogy a bizottság elnökeként nem hagyom jóvá a tervet, és nem hagyom napirendre kerülni a keddi bizottsági ülésen - fogalmazott. Aztán hétfőn délután megjelent az irodámban Halász János, a bizottság fideszes alelnöke, és jelezte, hogy módosítani fognak a napirenden, hogy dönthessünk a keddi ülésen a stadionban tervezett titkos alagútról. Mármint, hogy ők dönthessenek, hiszen a Fidesznek többsége van ebben a bizottságban is. Az ülésen pedig Halász János, Lezsák Sándor, Móring József és Hubay György meg is szavazták ezt a titkosított alagutat a főnöküknek" – magyarázta ekkor.

A stadion üzemeltetői tagadták a hírt, de elismerték, hogy a védett személyek és a kiemelt vendégek autós közlekedési útvonalát el akarták különíteni a több tízezres közönség gyalogos útvonalától. 

"A tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró. Ahhoz, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, hogy a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ – speciális menekülési lehetőségek, térfigyelők pozíciója stb. – ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva. A költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának” - írták a Facebookon.

Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív