Szakértő: komoly ellátási gondok jöhetnek az üzemanyag korlátozásával

Az ATV-nek nyilatkozó szakértők szerint komoly ellátási gondokat okozhat a MOL mennyiségi korlátja, és valójában nem csak 200 bentinkutat érint a szigorítás.

2022. november 22., 06:46

Szerző:

Bujdos Eszter úgy látja, a MOL-nak komoly problémái lehetnek az ellátással, amíg az importőrök nem kerülnek vissza a piacra. Lajkó Ferenc szerint a fuvarozóknál a 100 literes korlátozás ellátási gondokat is okozhat – derül ki az ATV riportjából.

A mostani korlátozás szinte ellehetetleníti azokat a kutakat, akik ebben az évben kötöttek a MOL-lal szerződést – mondta az ATV Start című műsorában Bujdos Eszter. A Holtankoljak.hu ügyvezetője azt is megemlítette, hogy a MOL 200 kútról beszél, ami valójában 200 céget érint, ez akár 400 benzinkutat is érinthet, ami a magyar hálózat 2,5 százaléka, így felvetődik a kérdés, hogy ez fogja-e megmenteni az ellátási problémákat.

Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting ügyvezetője szerint a fuvarozókat az is érzékenyen érinti, hogy a MOL töltőállomásain a gyorstöltő oszlopokon a tankolási limitet 100 liter/tranzakcióra korlátozták. Példaként hozta, hogy egy nemzetközi kamionnak 1000 literes a tankja, amibe a 100 liter csekély mennyiség, ez 300 km-es távra elég. A hazai kamionok fele, kétharmada 300 km-t megtesz naponta – jegyezte meg. Úgy gondolják, hogy technikai okok állhatnak a korlátozások mögött. Azt is hozzátette, hogy a MOL-nak és a kormánynak is kiesést jelent a korlátozás, hiszen például a kamionok külföldön fognak tankolni. A szakértő azt is mondta: ez a napi 100 literes limit okozhat ellátási gondokat.

(Kiemelt kép: Szántai Edina/168.hu)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.