Szakemberek helyett az Orbán-kormány inkább a magyar pedagógusokra bízza a harcot a terroristák ellen

2018. január 9., 15:45

Szerző: Bíró Veronika

Egyelőre hatalmas a káosz a Honvédelmi Intézkedési Terv körül, pedig az iskoláknak fél éven belül elő kell állniuk vele.

Az Orbán-kormány júniusig adott időt az iskoláknak és óvodáknak egy terrorellenes intézkedési terv elkészítésére, amelyben vázolniuk kell, milyen intézkedést hoznának vészhelyzet estén. A HIT szükségességét NATO-kötelezettséggel indokolták, ezt azonban a NATO brüsszeli irodája cáfolta. Ezután az Emmi közölte, hogy hazai és nemzetközi szabályok köteleznek rá.

Egyelőre nem világos, hogy a HIT pontosan hogyan egészíti ki a már meglévő katasztrófavédelmi, tűzvédelmi terveket, és az sem, hogy kinek lesz intézményeken belül a feladata az előkészítés, és kié a szakmai ellenőrzés. Pedig óvodától középiskoláig minden közoktatási intézményt érint az ügy.

Fotó: MTI/Vajda János

Kérdéseinket feltettük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának, a Honvédelmi Minisztériumnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Az érdekelt, hogy a katasztrófavédelmi terv vonatkozik-e terrorveszély esetére – katasztrófavédelmi tervvel ugyanis minden intézmény rendelkezik –, és hogy milyen új információt ad a már meglévő katasztrófavédelmi és tűzvédelmi tervhez az új HIT. Rákérdeztünk az ellenőrzésére is, hogy abban részt vesz-e a BM OKF vagy a HM, és ha igen, kapnak-e erre pluszforrást. És feltettük azt a kérdést is, hogy biztosítanak-e pluszforrást az iskoláknak, hiszen számukra többletfeladatot jelent a HIT előkészítése. Továbbá azt is, hogy a közoktatási intézményekben ki készíti el a HIT-et, kapnak-e ehhez segítséget a katasztrófahelyzetekben kevésbé jártas pedagógusok.

A háromból két intézménytől kaptunk választ kérdéseink egy részére. A HM rövid válaszában ennyit közölt:

„Kérdése korai és indokolatlan. Jelenleg nincs más dolguk az intézményvezetőknek, mint - Európa romló biztonsági helyzetére tekintettel, a gyermekek biztonsága érdekében - a honvédelemről szóló törvény alapján intézkedési tervet készíteni és a felmerülő kérdéseket átgondolni, megtervezni."

Vagyis megerősítették, hogy az intézményvezetőknek el kell készíteniük a tervet, a lehetséges problémák megjelölésével, a mentési procedúra megtervezésével.

A BM OKF tájékoztatása szerint a katasztrófavédelemnek nincs feladata a HIT-tel kapcsolatban. A tűzvédelmi terveket továbbra is a katasztrófavédelem ellenőrzi és engedélyezi.

Az Emmi nem válaszolt még kérdéseinkre. Ha megkapjuk a válaszukat, cikkünket frissítjük.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke úgy gondolja, hogy a HIT feltételezett terrortámadásra próbál megoldást találni – hiszen katasztrófavédelmi és tűzvédelmi tervvel eddig is minden intézménynek rendelkeznie kellett –, de ennek elkészítését és esetleges végrehajtását laikusok számára feladattá tenni „kalandorság". Feltéve, de nem megengedve, ha bekövetkezne egy ilyen, annak katasztrofális következményei lennének.

Mendrey tudomása szerint a jelenlegi elképzelések szerint az iskolák feladata lesz az intézkedési terv elkészítése, ami tovább növelné a hatékony munkavégzést akadályozó adminisztratív terheket, másrészt a tervek ellenőrzése a szintén laikus fenntartó feladata. Márpedig az Emmi, az Oktatási Hivatal és/vagy a Klebelsberg Központ sem rendelkezik ehhez szakapparátussal, az ott dolgozóknak fogalmuk sincs arról, hogy mi a teendő egy esetleges terrortámadás esetén.

Arról pedig nincs információ, hogy az intézmények plusz forrást kapnának a plusz feladatokért.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.