19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Szaglásvizsgálattal segítenének a poszt-covidos pácienseknek

Megnyitotta kapuit a Szaglás Ambulancia.

2021. május 20., 18:39

Szerző:

Megkezdte működését az ország első szaglásvizsgáló centruma: a Szaglás Ambulancián szaglásvizsgálattal, illetve különböző tréningekkel segítenek azokon, akiknek a koronavírus-fertőzés után több mint három héttel is fennmaradtak a szaglást érintő panaszaik – írja a Bors.

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója szerint sokaknál a szaglás elvesztése a fertőzést jelző első és sok esetben egyetlen tünete. Dr. Tamás László, a SOTE Szaglásvesztés Ambulanciájának igazgatója hozzátette: sajnos olyanok is akadnak, akiknél betegségük elmúlását követően is megmarad a panasz. A szakember szerint egyre több páciens jelentkezik azzal, hogy nem, vagy csak tompábban érzi az illatokat, illetve kellemetlen, bűzös szagokat tapasztal a levegőben a fertőzés után.

„Amennyiben ezen jelenségek bármelyike 3 hétnél tovább tart, feltétlen kivizsgálást igényel" – jelentette ki dr. Tamás László a SOTE Információs oldalán. Mivel a világjárvány alatt soha nem látott mértékben növekedett meg a szagláspanaszos betegek száma, az intézmény jelenleg elsősorban poszt-COVID ellátóhelyként üzemel. Az ambulancia kedden, szerdán és csütörtökön, heti három alkalommal fogad tehát pácienseket, ám amennyiben igény mutatkozik rá, a rendelési időt bővíteni fogják.

A betegeket fül-orr-gégészeti, illetve háziorvosi beutalóval várják, valamint a Semmelweis Egyetem poszt COVID-ambulanciái is irányíthatnak pácienseket az intézménybe.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy nőt szaglásvizsgálatnak vetnek alá az északkelet-franciaországi Nancy Egyetemi Kórházban, 2020. október 28-án. Fotó: AFP | Jean-Christophe Verhaegan)