Szabad Európa: pozitívan csomagolják a negatív adatokat a KSH-nál

A KSH-ban, a magyar valóság összes fontos adatát gyűjtő és feldolgozó intézményben, kötelező elvárás lett az adatoknak a lehetőségekhez képest legpozitívabb közreadása – írja a Szabad Európa, értesüléseik szerint emiatt sokan távoznak az intézetből. 

2023. szeptember 1., 16:58

Szerző:

A Központi Statisztikai Hivatalban elvárás lett a pozitív számok, mondatok keresgélése a sokszor kiábrándító valóság adatai mellé. A lap bizonyítékokat szerzett arról, hogy a KSH a nyilvános tájékoztatását formálja pozitívra, arról, hogy ez Excelbe is belenyúlnának, nem tudni. Olyanról azonban van tudomása a lapnak, hogy az MNB vagy a Pénzügyminisztérium leszól hozzájuk;

hallottak olyan kérésről is, hogy „itt egy szám, csinálj hozzá módszertant!”

A Szabad Európa tudni véli, hogy elvárás lett a különböző gazdasági, demográfiai és más területek aktuális helyzetét bemutató Gyorstájékoztatók alcímeiben pozitív adatot is kiemeljenek a munkatársak. Ezt eddig az új elnök és az általa kinevezett, a kommunikációért felelős elnökhelyettes végezte, azonban már így kell eljuttatni hozzájuk az anyagokat lektorálásra. 

A jelenlegi kommunikációért felelős elnökhelyettes Ádám Dénes közvetlenül Rogán Antal minisztériumából érkezett, és lett először a tanácsadója, majd nyártól az egyik helyettese a KSH elnökének, Kincses Áronnak.

A 2023. júniusi ipari termelésről augusztus 15-én megjelent Gyorsjelentés eredeti címe 3,8 százalékkal csökkent az ipari termelés, ez szelidült „Az ipari termelés 3,8 százalékkal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártásban 19,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva” címmé. Az augusztus végén megjelent 2023. első negyedévéről szóló összefoglaló eredeti címe „Magyarország, 2023. I. negyedév – Recesszióban a gazdaság” volt, ebből „Magyarország, 2023. I. negyedév – Tetőzött az infláció” lett – a teljes cikk még sok hasonló példát sorol fel. 

A Magyarország számára nem előnyös nemzetközi összehasonlító adatokat már Vukovich Gabriella elnöksége alatt is óvatosan lehetett csak publikálni – tudta meg a portál, hozzátéve, hogy egyre rosszabb lett a helyzet az elnöksége vége felé.

(Központi Statisztikai Hivatal (KSH) épülete a főváros II. kerületében, a Keleti Károly utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)