Nehéz szülés volt: hozzájárult a parlament Svédország NATO-csatlakozásához

Hozzájárult az Országgyűlés Svédország csatlakozásához az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO).

2024. február 26., 17:47

Szerző:

A képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt. Az eddig semleges észak-európai állam - Finnországgal együtt - az orosz-ukrán háború 2022-es kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Svédország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok Kormányánál.

hogyan arról beszámoltunk, múlt héten a svéd kormányfő Orbán Viktorral tárgyalt Budapesten, ahol többek között arról is megállapodtak, hogy a Magyar Honvédség négy új Gripen vadászgépet szerez be Svédországtól.

A svéd miniszterelnök is megerősítette Orbán szavait és hozzátette: ez a megállapodás megerősíti az európai biztonságot is. Emlékeztetett arra, hogy a magyar Gripenek a balti légtér védelmében is részt vesznek, Svédország közelében. Felhívta a figyelmet az erős kétoldalú üzleti kapcsolatokra is: Magyarországon 180 svéd vállalat működik, összesen mintegy 170 ezer embert foglalkoztatva. 

Orbán Viktor pénteken hivatalában fogadta az egy napra Budapestre látogató Ulf Kristerssont. A hivatalos találkozó utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor arról beszélt, „rendkívül izgalmas és eredményes megbeszélésen vagyunk túl, nevezhetjük bizalom-újraépítési folyamatnak is azt, amin túl vagyunk”. Majd hozzátette: 

„A magyar külpolitika alapja, hogy barátokat kell gyűjteni, ha ez nem is mindig látszik."

A kormányfő megerősítette, vannak különbségek is, de ilyenkor tiszteletben kell tartani a másik fél álláspontját.

Orbán felidézte, hogy amikor az EU-hoz csatlakozott Magyarország, Svédország döntő partner volt, az idő tájt nem volt egyértelmű, hogy gyorsan kell csatlakozniuk a hazánkkal együtt csatlakozó országoknak, az áttörést is a svédek érték el – idézte fel Orbán Viktor, mint „a bizalom egyik fontos emlékét" .

Uniós ügyekről is egyeztettek a miniszterelnökök. Különös tekintettel arra, hogy Svédország 2023-ban, Magyarország 2024-ben soros elnöke az EU-nak. Orbán Viktot azt ígérte: a magyar parlament hétfőn összeül, és meghozza a szükséges döntéseket. Ezzel arra célzott – írt az Infostart, hogy

hétfőn szavaz a parlament Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról.

Ulf Kristersson dicsérte Budapest szépségét, és jelezte, valóban megnyitották a két ország együttműködését. Megerősítette, megállapodtak a Gripen-együttműködés folytatásáról, valamint üdvözölte is azt. Fontosnak nevezte és nagyra értékelte Magyarország hozzájárulását a balti légtérvédelemhez.

„Örülök, hogy még több Gripen fogja szelni az európai égboltot” – mondta Ulf Kristersson.

A NATO-főtitkár is üdvözölt

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X-en közzétett üzenetében üdvözölte, hogy az Országgyűlés hétfőn jóváhagyta Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

A főtitkár közölte: most, hogy minden szövetséges ország jóváhagyta Svédország csatlakozását, a skandináv ország lesz a NATO 32. tagállama.
"Svédország tagságával erősebbé válunk és nagyobb biztonságban leszünk" - zárta üzenetét Stoltenberg.

(Kiemelt kép: Képviselők a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslat szavazása után az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. A képviselők a döntést 188 igen szavazattal, 6 ellenszavazattal fogadták el. MTI/Illyés Tibor)

 

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.