Sunyiban lezártak egy vizsgálatot, amiben Homolya és Tiborcz is érintett volt

A NAV elfelejtette közölni, hogy már két éve lezárta az OLAF feljelentése alapján indult nyomozást.

2021. május 3., 08:49

Szerző:

A magyar hatóságok röviddel a 2018-as parlamenti választás után megszüntették a Mészáros Lőrinc érdekeltségű cégek fontos pozícióit betöltő Antal Kadosa tulajdonában lévő Provital közbeszerzési tanácsadó cég elleni, és Tiborcz István egykori cégét is érintő nyomozást. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával indított eljárás befejezéséről annak idején nem adtak hírt a hatóságok, arra csak most, a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának leveléből derült fény - írja a 24.hu.

A Provital Zrt. ügyeit az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálta. A cég szerepet játszott Tiborcz István miniszterelnöki vej egykori cége, a közvilágítási piacon taroló Elios pályázatainak előkészítésében is.

Az, hogy a NAV már nem nyomoz a Fidesz hatalomra kerülése után rengeteg önkormányzati tender és országos projekt előkészítésében közreműködő cég ügyében, csak most derült fény. Hadházy Ákos kérdése után bukott csak ki, a NAV magától korábban nem közölte, hogy már csaknem két éve lezárta az OLAF feljelentése alapján indult nyomozást, mert saját vizsgálatai alapján bűncselekmény nem volt megállapítható.

A Provitalban egykor érdekeltsége volt Homolya Róbert jelenlegi MÁV-elnök, egykori miniszterelnökségi államtitkárnak is, aki még akkor is alvállalkozóként dolgozott a Provital projektjein, amikor már a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, vagyis az ezeket a projekteket felügyelő állami csúcsszerv egyik vezetője volt.

A Provital ellen több önkormányzattal kötött tanácsadói szerződései miatt indult vizsgálat, amit Polt Péter 2018-as tájékoztatása szerint összevontak Tiborcz egykori cége, az Elios Innovatív Zrt. szekszárdi közvilágítási bizniszének vizsgálatával. Az ügyben érdeklődő Hadházy Ákos kérdésére a NAV most azt közölte, hogy ezt az Eliost is érintő nyomozást már 2018. június 29-én megszüntették.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)