Súlyos csalódást okoztak a hortobágyi palacsinták
Összesen 21 hortobágyi palacsintát vizsgáltak a Nébih munkatársai: tíz klasszikusnak mondható húsos palacsintát, valamint tizenegy speciális változatot.
Közvetlenül az ételek kiszállítása után az ellenőrök megmérték a palacsinták maghőmérsékletét. Szomorú tapasztalat, hogy ez az élelmiszer-biztonsági szempontból meghatározó érték egy esetben sem volt megfelelő. Volt olyan palacsinta, amit a gyártó által vállalt 0–5 °C közötti hőmérséklet helyett 24,1 °C-osan szállítottak ki, ami súlyos élelmiszer-biztonsági kockázat – közölte a hivatal.
A Nébih laboratóriumaiban a palacsintákat összesen mintegy háromszáz szempontból vizsgálták. A mikrobiológiai laboratóriumi eredmények huszonegy termékből hétnél mutattak ki nem kórokozónak tekintendő, de szennyezettséget jelző mikroorganizmust. Ezek jelenlétének hátterében feltehetően hibás konyhatechnológia, az élelmiszer-biztonsági szabályok megszegése, konyhahigiéniai hibák, nem megfelelő hőmérsékleten zajló készen tartás és kiszállítás állhat.
Két termékben toxintermelő Bacillus cereus (spórás) baktériumot mutattak ki, ami, ha az ételt nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, akkor az érzékenyebb fogyasztóknál akár megbetegedést is okozhatott volna.
A nem megfelelő mikrobiológiai eredmények az élelmiszer-biztonsági előírások megszegésére utalnak, ezért az érintett vállalkozásoknál hamarosan élelmiszer-biztonsági ellenőrzést tart a hatóság.
Szintén sok problémával találkoztak a hatósági szakemberek az ételek jelölésének vizsgálatakor. A vásárlók tájékoztatására szolgáló élelmiszerjelölésre szigorú szabályok vonatkoznak, amelynek csupán öt terméknél tettek maradéktalanul eleget a gyártók.
Azokon az élelmiszereken, amelyeken tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tüntetnek fel, kötelező tápértékjelölést is szerepeltetni. Ilyen állítás például a „light”, „könnyű”, „fitt”, „fitness”. Ennek az előírásnak hét speciális palacsinta nem felelt meg a megvizsgált tizenegyből.
Szintén problémát okozott az internetes ételrendelést jellemző gyártói, forgalmazói átláthatatlan kapcsolatrendszer, a rendelt és kiszállított termékek eltérése, a vállalkozó által feltüntetett és a valójában kapott tömegbeli eltérés. A laikus kóstolók és hivatalos érzékszervi bírálók a legtöbb termék minőségét is kifogásolták.