Státusztörvény – Apró engedményt kaptak a tanárok

A törvényjavaslat elfogadása előtt kaptak egy apró engedményt a tanárok, a leghangosabban kritizált részei a törvénynek viszont maradnak – írja a hvg.hu.

2023. június 29., 20:23

Szerző:

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága kormánypárti tagjainak javaslatára teljesítette a Belügyminisztérium korábbi ígéretét, és némileg enyhítette a kötelező áthelyezésre vonatkozó részt.

A módosítás szerint akkor lehet egy tanárt egy járáson belül a beleegyezése nélkül is a félév végéig más iskolába átirányítani, „ha az új feladatellátási hely és a lakóhely között − tömegközlekedési eszközzel − történő oda- és visszautazás ideje naponta a három órát nem haladja meg”, és ha kollégái között nem akadt önként jelentkező 

– írja a hvg.hu

Ezenkívül bekerül a jogszabályba egy olyan mondat is, hogy „az érdekképviselettel egyeztetésre kötelezett a köznevelés-szakmai javaslatot a Nemzeti Pedagógus Karral, a foglalkoztatott munkaügyi és szociális érdekeit érintő javaslatot a szakszervezettel egyezteti”. Az indoklás szerint a beszúrás „egyértelművé teszi az egyeztetések szereplőinek feladatait”. Magyarán:

pedagógiai szakmai kérdésekről nem kell a szakszervezetekkel tárgyalni, mert őket immár hivatalosan is csak munkaügyi és szociális ügyekben tekintik partnernek.

A törvényalkotási bizottság csütörtökön egy 250 pontos módosító csomagot fogadott el, de ezek zöme technikai jellegű, kivéve a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanítók emelt összegű illetményét (ezt az ellenzék is megszavazta) és az Országgyűlés 18 órás vitájában kifogásolt elemek nem változnak, amit a bizottság ülésén az ellenzéki képviselők élesen bíráltak. 

A pedagógusok új életpályájáról szóló, a köznyelvben státusztörvénynek – vagy bírálói által bosszútörvénynek – nevezett jogszabályról a jövő héten szavaz az Országgyűlés.

(Fotó: Madách Imre Gimnázium Facebook)