Egyre szűkebbre húzzák a magyarok a nadrágszíjat: ruhán, cipőn, kulturális programokon spórolnak

Egyre több termékről mondanak le a magyarok, egyre több mindenen spórólnak. A legtöbben arra számítanak, hogy az anyagi helyzetük tovább romlik.

2022. augusztus 25., 16:59

Szerző:

A GKID reprezentatív felmérést készített az eMAG megbízásából, amelyből kiderül, hogy a magyar internetezők ruhán, cipőn, utazáson és kulturális programokon, illetve tartós fogyasztási eszközök beszerzésén terveznek spórolni – írja a napi.hu. A következő hónapokban a válaszadók mintegy 38 százaléka arra számít, hogy jelentősen romlik az anyagi helyzete, 38 százalékuk szerint kis mértékben számít arra, hogy kevesebb pénzből kell gazdálkodnia. Változatlan viszonyokra 19 százalékuk számít, javulásra pedig csupán 6 százalék.

Amire nem marad pénz

A válaszadók a legmagasabb arányban (61százalék) a ruházat/cipő kategóriát jelölték meg olyan termékként, amelyre az év hátralévő részében kevesebbet terveznek költeni, de sokan terveznek spórolni utazáson (58 százalék), kulturális- és élményprogramokon (53 százalék), illetve tartós fogyasztási cikkek vásárlásán (50 százalék) is. Legnagyobb bizonytalanság a kultúra és az utazás terén tapasztalható: a válaszadók negyede nem tudja eldönteni, hogyan fognak változni a szokásai ezen kiadásokat illetően.

Iskolai bevásárlás a netről

Mostanra a magyar internetezők nagyobb hányada (58 százalék) szokott online és hagyományos üzletben is tanszereket vásárolni, csak online saját bevallása szerint 1 százalék rendeli meg ezeket a termékeket, míg kizárólag üzletben 41 százalékuk vásárol. A vegyesen online-offline beszerzés a leginkább jellemző a klasszikus tanszerekre, mint például a füzetekre, írószerekre, iskolafelszerelésekre, míg az okostelefon, tablet, PC esetében inkább az online rendelés dominál.

A  tanszert kizárólag hagyományos üzletben vásárlók közül a legtöbben a boltinál olcsóbb árakat (53 százalék), illetve az ingyenes szállítást (39 százalék) jelölték meg olyan indokként, amely kapcsán hajlandók lennének online rendelésre is. Az internetes iskolaszerrendelés melletti érvek közül a legtöbben a gyorsaságot, kényelmet (39 százalék), a hagyományos üzleteknél nagyobb kínálatot (34 százalék), illetve az árak egyszerűbb összehasonlíthatóságát (35 százalék) emelték ki a legtöbben.

(Kiemelt fotónk: Egy helyi fiatal lakos átvenni készül az interneten keresztül megrendelt árucikkét.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

 

 

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.