Megszólalt Sóskút polgármestere az akkumulátorbontó ügyében: „Nézze én a kormány ellen nem tudok menni!”

König Ferenc, Sóskút polgármestere azt mondta az RTL Híradónak a helybe tervezett akkumulátorbontó ügyéről, hogy „a kormány nem engedheti meg magának, hogy itt népszavazások legyenek”. 

2024. február 9., 13:55

Szerző:

Sóskút polgármestere, aki január közepe óta folyamatos támadások kereszttüzében van az akkumulátorbontó tervezett beruházása miatt hosszú interjút adott az RTL-nek. König Ferenc azt mondja, hogy hamarosan tájékoztatni fogja a lakosságot is. 

Ahogy arról beszámoltunk, a sóskútiak hevesen tiltakoznak a szlovén Andrada Group beruházása ellen. A cég korábban Alsózsolcára tervezte akkumulátorfeldolgozó üzemét, de a helyiek ellenállása miatt más helyszínt kellett választaniuk. Akkor döntöttek Sóskút mellett. A gyár a környékbeli településeket is érinti, Érdet, Tárnokot és Pusztazámort. A helyiek annyira felháborodtak a akkumulátorbontó tervén, hogy a rendőrök mentették ki a sóskúti polgármestert és az akkumulátorcég képviselőjét a lakossági fórumról. 

Sóskút polgármestere szerint akárhogy tiltakoznak a helyi lakosok, a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó

König Ferenc a Híradónak elmondta, hogy egészen addig a nevét sem hallotta a szlovén cégnek, amíg fel nem hívták a Nemzeti Befektetési Ügynökségből (HIPA). „Csörgött a telefon, a HIPA-ból a vezérigazgató úr keresett, hogy menjek be. Bementem, tájékoztattak, hogy idejön ez a cég, és azt kérték, hogy másnap délre hívjam össze a képviselő-testületet. Összehívtam, idejött az Andrada, pr-osok, és egy kétórás bemutatkozást tartottak vetítéssel, mindennel” – mondta a polgármester. Elmondása szerint amikor a sajtótájékoztató véget ért, akkor a pr-osok „megnyomták a gombot”, és kiküldték a sajtóközleményt, hogy az Andrada Sóskútra jön. König Ferenc szerint a magyar kormány kész helyzet elé állította őt, ahogy korábban más települések vezetőit is: „Mert a kormány nem engedheti meg magának, hogy itt népszavazások legyenek, mert valakinek biztos problémája lenne mindennel. Ettől a pillanattól kezdve nem tudna a kormány semmit Magyarországra hozni.

Ezt nem engedi meg a kormány” 

– fogalmazott König Ferenc az RTL-nek. 

A sóskúti képviselőtestületnek szerinte semmilyen beleszólása nincs és nem is volt

„Az állam dönti el. Az államnak van egy beruházási gondolata, egy országfejlesztő gondolata. Hogy az egy akkumulátorgyárban teljesül ki vagy egy autógyárban, azt ők döntik el fönt. Púp a hátukra. Nemsokára tájékoztatni fogjuk a lakosságot, hogy nem kellett ez a púp a hátunkra” – mondta a polgármester. Felelevenítette, hogy a település akkor kezdett gazdaságilag jól állni, amikor egy volt fideszes országgyűlési képviselő segítségével megkezdték az ipari park fejlesztését: „Ez az ipari park jelenleg annyi munkahelyet ad, hogy a csecsemőket és aggastyánokat beleszámolva is több, mint amennyi lakosunk van. Tehát nekünk ez nem kell.”

A polgármester szerint hiába kérik a helybéliek, hogy ilyen gyár ne jöhessen ide, a kormány már megnyomta a gombot, csak úgy, mint a gödi akkumulátorgyár esetében is történt: 

„Ez a gyár idejöhet, és bármennyi gyár idejöhet, ha a kormány úgy dönt. És itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen”.

(Kiemelt képünkön: König Ferenc, Sóskút polgármestere. Fotó: Az RTL-en közzétett videó képernyőfelvétele)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.