Vajon Orbán Viktor felköszönti Soros Györgyöt?

A milliárdos filantróp ma ünnepli 91. születésnapját.

2021. augusztus 12., 13:45

Szerző:

Augusztus 12-én ünnepli a magyar kormány migránspolitikájának kampányfőszereplője, Soros György a születésnapját. A milliárdos filantróp idén töltötte be 91. születésnapját. Soros György magyar származású amerikai üzletember a második világháborúban zsidó származása miatt a nácik célkeresztjébe került, de sikerült megúsznia a haláltábort és 1956-ban Amerikába emigrált. A férfi hosszú évek alatt küzdötte fel magát a milliárdosok közé. 

A baloldali, liberális, progresszivista erők felkarolása miatt Soros György az általa támogatott civil szervezetekkel együtt időről időre a jobboldali, konzervatív vagy autoriter kormányok célkeresztjébe kerül. A filantróp ellen a magyar kormány a bevándorlásellenes politikája sikere érdekében négy éve, 2017 júliusától kampányt folytat. Két éve, 2019 májusában a Bloomberg Billionaires Index szerint már csak a világ 218. leggazdagabb embere volt, 7 milliárd dollárral. A Forbes kimutatása szerint 2021-ben, 8,6 milliárd dolláros vagyonával, Soros a világ 288. leggazdagabb embere volt.

Soros György kezdetben merész pénzügyi spekulációi révén vált híressé, az 1992-es „fekete szerda” (Black Wednesday) bekövetkezésében vállalt szerepéért a sajtóban kiérdemelte „Az Ember, Aki Bank of England-et Robbantott” címet. A Forbes magazin 2014. májusi listáján az Amerikai Egyesült Államok 17., a világ 29. leggazdagabb embere volt 24 és fél milliárd dollárnyi becsült vagyonnal. 2017-ben 18 milliárd dollárt utalt át az általa alapított Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) szervezetnek.

(Kiemelt kép: A magyar származású amerikai befektető és filantróp George Soros a Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozóján tartott beszédében nézi, 2020. január 23-án a svájci Kelet-Davosban. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP) 

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.