Soron kívül kaphatnak oltást a kismamák

A Semmelweis Egyetem extra oltópontot hozott létre, a várandós nők Pfizer vagy Moderna vakcinát kapnak.

2021. március 27., 10:21

Szerző:

Mától extra oltóponton fogadják a várandósokat és a szoptató édesanyákat, akiket soron kívül oltanak be – derült ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. A Semmelweis oltópontjain az egyetem gondozásában lévő kismamák, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje alapján a háziorvosok által beutaltak kaphatják meg a vakcinát.

A kismamák a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően. Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók. A szoptató édesanyák az előírások szerint a szoptatás alatt bármikor felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát. 

Amint arról korábban beszámoltunk, Müller Cecília országos tisztifőorvos tegnap bejelentette, hogy várandós anyák is kérhetik az oltást, azaz saját felelősségre soron kívül ők is megkaphatják Pfizer vagy Moderna vakcináit.

Mivel a világon eddig az mRNS vakcinák kísérlete a legelőrehaladottabb a kismamák körében, ezért Magyarországon is a Pfizer és a Moderna vakcináit kaphatják meg. Mint a tisztifőorvos elmondta, a vektorvakcina – AstraZeneca – tesztelése is folyamatban van a várandósok körében, így a későbbiekben nagy valószínűséggel az is rendelkezésre állhat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.