Kiderült, milyen gigaberuházást terveznek Soroksárra

Korábban arról szóltak a hírek, hogy vegyianyag-lerakó épülhet a kétkerületnyi területen, most azonban tiszta vizet öntött a pohárba a fejlesztést végző vállalkozás vezetője.

2023. december 19., 10:55

Szerző:

Szeptemberben jelent meg egy kormányhatározat a Soroksár és Gyál területén lévő termőföldek, szántók, legelők és erdők beruházási célterületnek nyilvánításáról. A két kerületnyi fejlesztési terület jövőbeli sorsa azonnal felkeltette a közvélemény, a civilek és az ellenzék érdeklődését. Bár a kormány ezt tagadta, Karácsony Gergely főpolgármester nem zárta ki, hogy titokban kínai vegyianyag-elosztó épülhet a területen, ahogy attól civilek tartottak. A Telex megkeresésére a Földber Ingatlanfejlesztő Kft. azt a választ adta, hogy sem akkugyárat, sem vegyi elosztót nem építenek. 

„Az érintett területen nem lesz akkumulátorgyár, nem lesz hulladéklerakó, és nem lesz semmilyen veszélyes anyag, vegyiüzem vagy vegyianyag-elosztó sem. Ez fel sem merült bennünk” – írták. 

A beruházással érintett területen a környezetre nagy hatást nem jelentő raktározási célú épületek, utak fejlesztése, továbbá azok környezetkímélő működtetésének biztosítása érdekében tehergépjárművek parkolását és ”zöld hidrogénnel való feltöltését biztosító üzemanyagtöltő állomás építése” szerepel a tervekben.

A cikk szerint az elképzelés lényege, hogy mivel Magyarország több nagy páneurópai szállítási útvonal szempontjából is kifejezetten jó fekvésű, fejleszteni kell a logisztikai lehetőségeit. A külföldi hajózási cégek a Covidot követő időszakban nagy haszonra tettek szert. Ennek jó részét a kontinensen belüli intermodális csomópontok (azok a helyek, ahol az egyes szállítási módok között kehet váltani, például vasútról teherautóra) eszközfejlesztésébe forgatják vissza. Ez a koncepció arról szól, hogy amennyiben az áru megérkezik egy nagy kikötőbe, onnan azt még gyorsan és hatékonyan el kell osztani Európába, ehhez kell az új infrastruktúra.

A tervek szerint az autóutakat (M1, M0, M5) az intermodalitás fejlesztése nagy mértékben tehermentesítené a kamionforgalomtól, csökkentve az árutovábbítás környezetterhelését is. 

Júniusban  – bár konkrétumok nem voltak a témában – a fővárosi közgyűlés is napirendre tűzte az ügyet és egyhangúlag elfogadta a testület azt a határozatot, amely megtiltja, hogy kínai vegyianyag-elosztó központ létesüljön Soroksáron. Hosszas vita után a Fidesz-frakció is nemmel szavazott a kérdésben.

(Képünk illusztráció / Pexels)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.