Sokkolót is bevetettek a rendőrök a 15. kerületi kilakoltatást ellenző aktivistákkal szemben

Egy egyedülálló anyát és gyermekét lakoltatták ki a 15. kerületben. A Város Mindenkié aktivistái élőláncot alkottak a lakás elé, hogy ezt megakadályozzák, a rendőrök sokkolót  is bevetettek ellenük.

2022. július 19., 15:12

Szerző:

Sokkolót is bevetettek a rendőrök azokkal az aktivistákkal szemben, akik Budapesten, a 15. kerületben próbálták megakadályozni egy család kilakoltatását – írja a Mérce

A Város Mindenkié (amely az élőláncot szervezte) közleménye szerint a lakásban egy egyedülálló édesanyát, Gizellát és gyermekét lakoltatta ki a rendőrség. A közleményben azt írják, mindez azért következett be, mert Cserdiné Németh Angéla polgármester annak ellenére is ragaszkodott a kilakoltatáshoz, hogy a család alapítványi támogatásokból egy összegben törleszteni tudta volna a tartozását.

Az anya és gyermeke 2015-ben költözött be az önkormányzati tulajdonú, egy szobás bérlakásba. A lakást az anya felnőtt lánya számára adta bérletbe az önkormányzat, viszont a lakásbérleti szerződésben Gizella és kiskorú gyermeke együttköltöző családtagként szerepelt. 2017-ben ez a szerződés lejárt, és bár kérte a család, hogy hosszabbítsa meg ezt az önkormányzat, azok ezt nem tették meg, így öt éve jogcím nélküli lakáshasználóként laktak az ingatlanban. A családnak ezért a korábbi bérleti díj többszörösét kellett megfizetnie lakáshasználati díjként, és hátralékba került.

„Gizella folyamatosan dolgozott a helyzet rendezésén, de a koronavírus-járvány miatt lecsökkent jövedelméből nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket. Közben az Önkormányzat az édesanya számára 2022. januárjában felajánlott egy másik, még kisebb (27 m2-es) bérlakást, azzal a céllal, hogy annak bérlője már ő lehet, így a lakhatási költségei is jelentősen csökkennének” – áll a közleményben.

Az új bérleti szerződés megkötése érdekében Gizella az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ adósságkezelési tanácsadó kollégájával együttműködve dolgozott a hátralék rendezésén, így váratlanul érte, amikor a rendőrség egy héttel ezelőtt közölte: 2022. július 19-én 12 órakor kilakoltatják.

(Kiemelt kép: aktivisták próbálják akadályozni a 15. kerületi kilakoltatást 2022. július 19-én. Fotó: Fazekas Lázár Benjámin/Mérce)

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.