Sokan túllépték az áram -és gázkvótát

A villanyfogyasztók egyharmada, a gázfogyasztók egynegyede lépte át a rezsicsökkentett fogyasztási határértéket.

2022. december 31., 20:23

Szerző:

A gázszámlák negyede, míg a villanyszámlák harmada átlépte a rezsicsökkentett fogyasztási határértéket augusztus és november között – ez derül ki az állami MVM friss adataiból – írja az RTL. A statisztikában szereplő számlák egy része még a komolyabb fűtési szezon előtti időszakra vonatkozik. A Portfolio elemzője azt mondja, a családok rezsicsökkentése jövőre mintegy 1500 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetésnek. 

A kormány korábban hasonló mértékű túllépésről beszélt

Miután a kormány részlegesen eltörölte a rezsicsökkentést, sokan beszéltek arról, hogyan próbálnak majd spórolni. „A villanyt ugye nem égetjük annyi helyen, ahol égett, mindent a konnektorból, amit nem használunk, elektromos dolgot kihúzunk”– mondta egyikük.

Az áramfogyasztók egyharmadán a spórolás sem segített: az állami MVM közzétette az augusztus eleje és november vége között kiállított rezsiszámlák adatait. A több mint 13 millió villanyszámla kétharmada nem lépte túl a rezsicsökkentéssel védett mennyiséget, egyharmadán azonban az átlagfogyasztás fölött érvényes 2,5-szeres ár szerepel. A több mint 8 millió kiállított gázszámla 78 százaléka mutatott rezsicsökkentett összeget. A kormány korábban hasonló adatokkal számolt.

„Az MVM-nek egészen pontos, szám szerint, megyére lebontott adatai vannak. Tehát pontosan tudjuk, hogy mennyien vannak az átlagfogyasztás fölött és megfelel a valóságnak, amit korábban mondtunk: tehát egynegyede van az átlagfogyasztás fölött”– mondta Gulyás Gergely még július végén a kormányinfón.

A Portfolio elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a lakossági piaci ár jelentősen drágább a korábbi rezsicsökkentettnél, így is az olcsóbbak közé tartozik Európában. A családok azonban az olcsó rezsit más módon kénytelenek megfizetni.

„Az, hogy a családoknak egy jelentős részét védi az új rezsirendszer, az sajnos nagyon jelentős költségvetési kiadásokkal jár, amelyet végülis az adófizetők, illetve hát azok a különadók, extraprofitadók fedezik, amelyeket a kormány akár csak a napokban jelentett be, amelyek viszont mind beépülnek az inflációba” – mondta Weinhardt Attila.

Az MVM által most közzétett számlaadatok még jórészt a fűtési szezon előttiek, így az elemző szerint a következő hónapok időjárása változtathat az arányokon.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.