Sofőrökkel végeztetnének ápolói munkát a mentőknél

2018. május 17., 16:50

Szerző:

A mentőgépkocsi-vezetők átképzésével orvosolná az egyre súlyosbodó szakemberhiányt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – írja a 24.hu. A sofőrként dolgozó mentősökre – akik most sem csak az autót vezetik, hanem a mentés kisegítő feladatait is ellátják – komoly nyomást helyeznek, hogy saját költségükre végezzék el az ápolói képzést és módosítsák munkaszerződésüket.

A történet egy jóhiszeműnek tűnő ígérettel indult: az OMSZ több mentőgépkocsi-vezetőjének azt mondták, hogy ha önköltséges formában megszerzik az ápoló-szakápoló OKJ-s papírt, automatikusan átsorolják őket az alacsonyabb, D fizetési kategóriából a magasabb, E kategóriába, de megtarthatják korábbi munkakörüket. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha saját kezdeményezésükre megváltoztatják munkaszerződésüket. Az új szerződésben viszont kikötnék, hogy a mentődolgozó havonta legalább egy alkalommal, egy 12 órás műszakban ápolói feladatokat lát el.

A sofőrök tartanak a „legalább" szótól, attól félnek, hogy olyan munkára kényszerítik őket, amiben nincsen megfelelő tapasztalatuk és motivációjuk.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint a hátterében a munkaerőhiány palástolása állhat. Ha a sofőrök belemennek az új státuszba, a hivatalos statisztikákban gépkocsivezetőként és mentőápolóként is feltüntethetők lesznek, így az adatokban úgy mutatkozhat javulás, hogy az OMSZ mentést végző állománya valójában egyetlen fővel sem bővült.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.