Sziklafalnak csapódott egy siklóernyős – fotókon a mentés drámai pillanatai

Egy siklóernyős került bajba, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai siettek a segítségére. 

2024. szeptember 12., 09:23

Szerző:

A siklóernyős a Gerecsében csapódott sziklafalnak, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat közleménye szerint a 33 éves, tapasztalt pilóta szeptember 11-én szerdán, délután 3 óra magasságában szállt fel, majd tűnt el. Mint írják a sporttársai digitális eszközökkel bukkantak a nyomára a Tarján és a Vértestolna határában lévő Pes-kő barlang melletti sziklás részen. A pilóta egy repülés közbeni anomália miatt mentőernyőt kényszerült nyitni, így csapódott a sziklafalnak.

Súlyosan megsérült a siklóernyős 

A helyszínre aztán BMSz 20, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat 3 fővel érkezett. A sziklafalnak csapódott pilótát testszerte súlyos zúzódásokkal, fejsérüléssel és súlyosnak tűnő szuszpenziós szindrómával találták meg a függőleges sziklafalon egy keskeny párkányban részben felakadva, részben beszorulva, magatehetetlenül, nagyjából 20 méter mélységben a turista úttól. A sérült megközelítése, orvosi vizsgálata, ellátása majd kimentése is csak kötélpályákon, húzórendszerekkel volt megoldható.

Kórházba szállították 

A mentésről a Magyar Barlangi Mentőszolgálat a Facebook-oldalukon adott hírt, a poszt tanúsága szerint a mentésben a barlangi mentőkön kívül a Katasztrófavédelem  hivatásos és önkéntes tűzoltó egységei is részt vettek. A gyalogosan is járható útra való kimentés után a tűzoltók, mentők és barlangi mentők egy ideig gyalog, majd terepjáróval szállították a sérültet addig a dózerútig, ahol már át tudták adni a sérültet az Országos Mentőszolgálat Tatabányáról érkezett mentőegységének. A mentők a súlyos sérültet további ellátásra Tatabányára szállították kórházba. 

A mai mentés szinte órára pontosan akkor végződött, mint a tavaly ilyenkor sikerrel zárult törökországi Morca-barlangban zajlott mentés. Mindkét akció orvosi feladatainak java részét Zádor Zsófia, Zudi látta el

– írta bejegyzésében a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, akik egyébként egy házibuliról igyekeztek a siklóernyős segítségére. 

Szeptember 11-én a BMSz egy nagyszabású házibulin emlékezett a múltjára, és ünnepeltük a még köztünk levő idős barátainkat, egykori barlangi mentő eleinket. A rendezvény formális részének végén, a buli kezdetén, este 8-kor érkezett segélyhívó számunkra egy megkeresés, egy délután eltűnt siklóernyős pilóta sporttársai kértek segítséget 

– írták, a sérült siklóernyősnek pedig jobbulást, mihamarabbi felépülést és még sok szép repülést kívántak.

A mai mentésben közreműködő mentőknek, tűzoltóknak, önkénteseknek szívből köszönjük támogatásukat, segítségüket, együttműködésüket

– zárták a posztot. 

(Kiemelt képünkön a mentés pillanatai, Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat Facebook)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.