Kásler Miklós projektjét bontaná le most az Orbán-kormány

Több nagy országos állami egészségügyi intézményt olvaszthatnak be az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetembe.

2023. december 1., 10:28

Szerző:

A tervezett integrációval értékes állami ingatlanok is átkerülhetnek a Semmelweis Egyetem alapítványi formában való működtetésébe.

A Népszava értesülése szerint már megszületett a politikai döntés arról, hogy az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemhez (SE) kerülhet az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet, az egykori Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az Országos Reumatológia és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Rehabilitációs és Krónikus Utókezelő Intézete is. Ez utóbbi a budakeszin egy erdővel körülölelt ingatlanon működik, ahol jelenleg is körülbelül több mint száz ágyon zajlik rehabilitáció, illetve krónikus betegek gondozása.

Az intézmény júniusban állapodott meg az Országos Kórházi Főigazgatósággal arról, hogy a Dél-pesti Centrumkórház Merényi telephelye és az ott ellátott feladatok is hozzájuk kerülnek – írja a lap.

A SE már most hatalmas területen működik, klinikáival lényegében átszeli a fővárost: a Városmajortól a nyáron átvett Merényig 11 kilométer „hosszú”. Ha az újabb integráció is megvalósul, úgy ez a távolság 22,8 kilométerre ugrik és az ország „leghosszabb” egészségügyi szolgáltatójává válhat.

A tervezett vagyonátadás drasztikus hátraarc az Orbán-kormányok egészségpolitikájában. Kásler Miklós idején ugyanis még az volt a cél, hogy megerősítsék az országos intézetek önállóságát. Most ezt a struktúrát tervezik lebontani.

A Semmelweis Egyetem már most hatalmas területen működik, klinikáival lényegében átszeli a fővárost: a Városmajortól a nyáron átvett Merényig 11 kilométer „hosszú”. Ha az újabb integráció is megvalósul, úgy ez a távolság 22,8 kilométerre ugrik és az ország „leghosszabb” egészségügyi szolgáltatójává válhat  teszi hozzá a lap.

(Kiemelt kép: A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának épülete. Forrás: semmelweis.hu)