Semjén Zsolt benyújtotta a „beszolgáltatási törvényt”

A javaslattal egyszerre nehezítenék meg a élelmiszermultik helyzetét, és csökkentenék a kidobott élelmiszerek mennyiségét. 

2021. december 13., 18:40

Szerző:

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a Nagy István agrárminiszter nevével ellátott szabályt, ismertebb nevén a beszolgáltatási törvényt, amelynek célja a nagy élelmiszerláncok helyzetének nehezítése, valamint a lejárathoz közeli ételek kidobás helyett történő szétosztása.

A felajánlási szabályok értelmében a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszerláncoknak (így az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Pennyn Marketnek, a Sparnak és a Tescónak) fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak. Ezt 48 órával a minőségmegőrzési határidő lejárta előtt kell megtennie a láncoknak a tervezet szerint, írja a Telex

Változik továbbá a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjának kulcsa is. Az eddigi 2,5 százalékról 2,7 százalékra növekszik majd a jövőben az adó mértéke. 

A javaslat szerint karitatív szervezetek közreműködésével juttatnák el az élelmiszerkereskedők által felajánlott ételeket a rászorulók részére. Ez a megoldás a jótékonysági cél mellett hatékonyan szolgálja az élelmiszerhulladék csökkentését az Agrárminisztérium szerint, ugyanis mint emlékeztetnek, globálisan az élelmiszerek harmada veszendőbe megy. Ráadásul az élelmiszerhulladékok kérdése az élelmiszerlánc egyik legfontosabb fenntarthatósági problémájává vált.

A felajánlott élelmiszerek elosztásának koordinálására pedig egy új szervet hoznának létre, Élelmiszermentő Központ néven, írja az MTI. A 100 százalékban állami tulajdonú nonprofit vállalkozás feladata lenne a felajánlások országos koordinációja, de emellett információgyűjtést- és megosztást is végezne, valamint segítene a kiskereskedők élelmiszer-hulladék csökkentési tervében foglaltak megvalósítását is. Nagy István tárcavezető szerint az új rendszer célja az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, ami hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez és a teremtett világ megóvásához.

Ugyanakkor a Telex szerint sokan panaszkodnak arra a bejelentés után, hogy az aznap lejáró termékeket eddig kedvező áron lehetett megvenni, köztük olyan termékeket is, amelyek a rászorulók számára nem feltétlen minősül alapvető élelmiszernek: például shiitake vagy portobello gombát, esetleg egész pecsenyekacsát.

(Kiemelt kép: Illyés Tibor / MTI)

Szijjártó Péter önkéntes munkásőrszervezetnek nevezte a FARE-t, amiért a tiltott politikai szimbólumok közé sorolta Nagy-Magyarországot, és ennek eredményeképpen a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a magyar válogatott mérkőzésein. A külügyminiszter szerint a szervezet döntése a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.