Segítséget kértek a roma közösségek a járvány miatt, eddig azonban mindhiába

 „Az embereink hullanak mint a legyek" – mondta az egyik aktivista. 

2021. április 2., 15:00

Szerző:

A magyarországi roma közösség járvány sújtotta állapotairól mutat képet a Reuters egyik cikke. Az összefoglaló megdöbbentő képet mutat az állapotokról. „Az embereink hullanak mint a legyek" – mondta Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista.

Bitó-Balogh Zsanett aktivista robbanáshoz hasonlította a járvány kitörését; azt mondta, egy időben 12 családtagja volt kórházban, a múlt hónapban két nagybátyját és a nagymamáját is elveszítette, a szomszédjának pedig pár hét alatt a szülei, unokatestvére és a nagybátyja is elhunyt.

Mint mondják, a kormánynak többet kellene tennie a roma közösségért. A Reuters elérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki annyit válaszolt a lap kérdéseire, hogy a roma közösségnek önként kell részt vennie az oltásban. „Amint eljutunk arra a pontra, a roma fiatalok is sorra kerülnek” – fogalmazott a miniszter a lapnak.

A Magyar Narancs értesülései szerint azonban a roma közösségen belül a kisvárosokban, a fővárosban és a gettótelepüléseken is betört, illetve végigsöpört a vírus. Horváth Aladár azt mondja, a szegénygettókban nincs pénz arra, hogy gyógyszereket, vitaminokat vásároljanak, de még a tisztálkodási lehetőségeik is szűkösek. Van, ahol 200 méterről hozzák a vizet, többen egy csuporból isznak. A maszk és a kézfertőtlenítő is korlátozottan elérhető, valamint számítógép sem áll rendelkezésre, így sokan regisztrálni sem tudnak az oltásra.

A lapnak Horváth Aladár elmondta, hogy a Magyarországi Roma Parlament (MRP) írt levelet Áder János köztársasági elnöknek, Orbánnak, Pintér Sándor belügyminiszternek, sőt még az Európai Unió (EU) több vezetőjének, így Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének is, viszont ezek nem vezettek eredményre. Az EU részéről kaptak választ, de végül a segítség elmaradt, tehát az egy éve tartó próbálkozásaikra nem érkezett érdemi reakció.

„Lemondott a világ a gettók népéről. A legszegényebbekről, ami emberiségellenes bűncselekmény” – fogalmazta meg, hozzátéve: olyan mértékben ellátatlanok az emberek, hogy az önmagában egy látlelete a köztársaság romjainak.

Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetségi Önkormányzat elnöke szerint Csongrád-Csanád megyében is nagy a baj. Több ezer, főként roma származású család került nehéz helyzetbe a regisztráció miatt, ezért úgy döntött, azzal fordul a kormányhoz, hogy levélben is lehessen jelentkezni az oltásra a mélyszegénységben élőknek. A roma önkormányzati elnököt továbbá sok család megkereste, attól tartva, hogy kimaradhatnak a vakcinázásból. A vírusfertőzés miatt ráadásul magukra maradhatnak a gyerekek, hiszen a felnőttek többsége beteg.

„Közösségeikben a hazai népességnél is gyakrabban fordulnak elő tüdőbetegségek, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések" – nyilatkozta Nagy Mihály.

A Magyar Narancs úgy tudja, több önkormányzat viszont ajánlott segítséget. Nagykanizsán és Hódmezővásárhelyen egy adott telefonszámon lehet jelentkezni; a szükséges adatok megadása után az ügyfélszolgálat munkatársai regisztrálnak a jelentkező helyett. Hódmezővásárhelyen a helyi járványügyi bizottsági tájékoztatás szerint tíz nap alatt közel százan kérték a segítségüket a regisztrációban.

(Kiemelt képünk illusztráfió, Fotó: Merész Márton)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.