Schmuck: Átverés a szankciókról szóló nemzeti konzultáció

Épületszigetelési program kidolgozását javasolja az LMP évi 600 milliárd forintos kerettel – erről Shcmuck Erzsébet, a párt társelnöke beszélt vasárnapi online sajtótájékoztatóján a pártja által indított zöld konzultáció részeként. Az LMP álláspontja szerint az energiaválságot nem a szankciók okozzák, ezért átverés az arról szóló nemzeti konzultáció. 

2022. október 16., 15:32

Szerző:

Schmuck Erzsébet azt mondta, a kormány által a szankciókról indított nemzeti konzultáció egyrészt „átverés, porhintés”, hiszen az unió által szabott energiaszankciókat Magyarország is megszavazta, másrészt, mert az energiaválságot nem a szankciók okozzák. 

A kormány nemzeti konzultációja az LMP szerint a felelősség elhárítása. Elhárítása annak, hogy a Fidesz-kormány az elmúlt 12 évben rossz energiapolitikát folytatott, mert azt gondolta, hogy korlátlan ideig és mértékben fog rendelkezésre állni az orosz földgáz és kőolaj, az atomenergia pedig hosszú távon kiszámítható energiaellátást fog biztosítani – mondta. Hozzátette: ezért nem tette lehetővé a kormány a megújuló energiák térnyerését. 

Az ellenzéki politikus kiemelte, ha hosszú távú megoldást szeretnénk, akkor csökkenteni kell az energiafüggőséget és át kell térni egy másfajta energiapolitikára. Schmuck Erzsébet jelezte, azért indította el pártja a zöld konzultációt, hogy lehetőséget adjon az embereknek annak kifejezésére: zöld fordulatot akarnak. 

Ismertetése szerint a zöld konzultáció öt kérdést tartalmaz, amelynek egyike az ingatlanok épületszigetelésére vonatkozik. A politikus szerint az épületszigetelés és az ingatlanok „mélyfelújításával” összefüggésben komoly tartalékok vannak, és – ha megvalósul – komoly energiamegtakarítást lehet elérni. 

A párt ezért az javasolja, hogy évi 600 milliárd forintos kerettel induljon egy komplex energetikai és megújulóenergia-támogatási program. Az összeg egy része mindenképpen támogatást jelentene a lakosság számára, amihez egy hitelkonstrukció társulna - mondta Schmuck Erzsébet, hozzátette: az arra rászorulóknak nagyobb támogatást tudnának biztosítani.

(Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.