Kétmilliárd forint közpénzből megalkották, majd lebontották, most négymilliárdból újjáépítik

Közbeszerzést írtak ki a milánói világkiállításra készült Sámándobra.

2021. augusztus 27., 17:33

Szerző:

Négymilliárd forintos összegben írtak ki közbeszerzést a korábban már lebontott Sámándob újjáépítésére. A milánói világkiállítás magyar pavilonja már eddig is több milliárdjába került az államháztartásnak, most azonban ismét tetemes összeget fordít a kormány arra, hogy látványosságot gyártson a fémhulladékból.

Az amazóniai ajahuaszka-szertartások indián sámánjai sem tudták volna megjósolni, milyen fordulatok várnak a 2015-ös milánói világkiállításra készült magyar Sámándob elnevezésű szerkezetre. A pavilonnak már a megépítése is több milliárd forintból valósult meg, ezt követően harminc kamionnal hazaszállították, kocsinként másfél millióért, majd végül az egészet lebontották és szemét lett belőle. A Sámándob maradványai jelenleg  egy karcagi kisvállalkozás udvarán pihennek, fémhulladék formájában. Ez azonban hamarosan véget ér, ugyanis a kormány ismét rendkívüli, négy milliárdos összegért írt ki közbeszerzést a pavilon újjáépítésére.

„A milánói világkiállítás sámándobjára annak idején is sok milliárdot költöttek el, de ami utána történik vele, az talán jobban bemutatja az országunkat, mint maga a világkiállítás”

 

fogalmazott Hadházy Ákos Facebook–posztjában. A politikus hozzáfűzte, a történet érdekessége, hogy úgy hozták Magyarországra a pavilon fémmaradványait, hogy a  szerkezet nagyobb részét adó faanyagot viszont kint hagyták, mert elrohadt.

 (Az elbontott Sámándob maradványai Karcagon. Forrás: Hadházy Ákos Facebook oldala)

Ennek ellenére Karcag városa már évekkel korábban el akarta kezdeni a Sámándob újjáépítését, akkor még feleennyi pénzből, kétmilliárd forintból folytak volna le a munkálatok. Azonban ez az összeg is magas volt a városnak. Most merőben megváltozott a helyzet, ugyanis már  állami pénzből, közbeszerzés útján tervezik a felújítást. Arra a kérdésre azonban, hogy ezzel miért növekedett duplájára a kivitelezés összege, egyelőre nem látni választ.

(Kiemelt kép: Az egykori Sámándob. Forrás: Hadházy Ákos Facebook oldala)