Lezártak egy utat Borsodban a Sajó áradása miatt

A Sajó áradása miatt lezárták a Sajókaza-Aggtelek-Szin összekötő utat Sajókaza és Sajóivánka között Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében – közölte honlapján kedden az Útinform.

2023. november 7., 12:20

Szerző:

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Facebook-bejegyzésében azt írta, a Sajó magyarországi középső és alsó szakaszán további áradás várható. Sajószentpéternél ma délután a harmadik fokozathoz (350 cm) közeli tetőzéssel, míg Felsőzsolcánál az első fokú (300 cm) készültségi szintet mérsékelten meghaladó tetőzésre lehet számítani a szerda reggeli órákban.

Mint írták, Sajópüspökinél ma az első fok alá süllyed a vízszint, és csütörtökön már a folyó teljes magyarországi szakaszán készültségi szint alatti vízállások lesznek jellemzők. A Tarna csaknem teljes vízrendszerében apadás dominál, és a Bódva magyarországi felső szakasza is folyamatosan apad, miközben Szalonnánál és alatta lassan tovább áradt a folyó – közölték.

(Árad a Sajó. Fotó: Fotó: Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően a belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.