Rusvai Miklós: Nem tartom szerencsésnek a kínai vakcina használatát időseknél

Sok hatvan év feletti embert kínai vakcinával oltanak Magyarországon harmadszorra is. Nem egyértelmű, hogy a vakcina kinél hatásos. 

2021. szeptember 16., 12:38

Szerző:

Rusvai Miklós, virológus a 168 megkeresésére elmondta, hogy immunológiai szempontból nem tartja szerencsésnek azt, hogy a kínai vakcinát hatvan év feletti embereknél is használják Magyarországon. Ugyanakkor megérti, miért tesznek így, hiszen, ahogy fogalmaz: rengeteg kínai vakcina áll rendelkezésre.

A 168 korábban észrevette, hogy kínai vakcinával is oltanak idős embereket. Az MTI is azt írta egy mai képe alá: „Megkapja egy nő a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyag harmadik, emlékeztető adagját a hatvani Albert Schweitzer kórház oltópontján 2021. szeptember 15-én.
MTI/Komka Péter."

Emiatt azt kérdeztük a szakembertől: vane értelme harmadik oltásként kínai vakcinát adni az idősebb korosztálynak, ha tudjuk, kevésbé hatásos? Rusvai Miklós válaszában kiemelte, hogy a kínai vakcina alkalmazására nincsen kifejezett ellenjavallat, vagyis nem káros a szervezetre, ugyanakkor elismerte, hogy időseknél kevésbé hatékony. Azt is közölte:

elegendő nyugati vakcinával rendelkezik az ország ahhoz, hogy mindenkit azzal oltsanak be, akár harmadszorra is.

„Az orvosnak és a páciensnek közösen kell döntenie – az előzmények ismeretében – arról, hogy milyen vakcinát kapjon a páciens” – nyilatkozta a virológus.

Rusvai Miklós elmondta, ismer olyan hatvan év feletti embert, aki harmadik oltásnak is mindenképpen kínai vakcinát kért. Azért bízott a Sinopharm-ban, mert az előző két dózisnál is azzal oltották, és az antitest értéke kifejezetten magas volt a teszten. A virológus viszont őt is figyelmeztette a kínai vakcina hátrányaira, mert szerinte az „nem igazán képes T-sejtes immunitást generálni a beoltottak szervezetében” vagyis az oltás kevésbé hatékony.

(Kiemelt kép: Megkapja egy nő a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyag harmadik, emlékeztető adagját a hatvani Albert Schweitzer kórház oltópontján 2021. szeptember 15-én. MTI/Komka Péter)