Rusvai: Egy reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, hogy mennyire hatásos a kínai vakcina

A nagy pontosságú, úgynevezett ELISA-teszttel kimutatható a termelődő ellenanyag mennyisége. Egy ilyen vizsgálat 10-20 ezer forintba kerül.

2021. április 14., 09:00

Szerző:

Több országban is kétségek merültek fel, hogy elegendő védettséget ad-e a Sinopharm vakcina két oltása, illetve szükség van-e egy harmadik dózisra.

Rusvai Miklós virológus kedden arról beszélt a Népszavának, hogy egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, hogy a kínai vakcinával beoltottaknak megnyugtató-e az ellenanyag szintjük. S akinél indokolt, annak egy harmadik adagot kellene adni - mondta.

A lap szerint eddig körülbelül 500-600 ezer embert oltottak be a kínai vakcinával Magyarországon. Rusvai Miklós elmondta, az hogy kinél volt hatásos a kínai vagy bármilyen vakcina és kinél nem, egy nagy pontosságú laborvizsgálattal, úgynevezett ELISA-teszttel kimutatható. Ez az eljárás elérhető a magánlaboroknál mintegy tíz-húszezer forintért.

Az ELISA egy enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat – értelmezte lapunknak Dr. Illés Anett, a PentaCore Laboratórium tudományos munkatársa. Mint mondta: jelenleg ez a módszer a legalkalmasabb az oltás utáni védettségi szint meghatározására. Az ELISA teszt különlegessége, hogy nemcsak a fertőzésen már átesett személyek ellenanyag szintjét képes megmutatni, hanem alkalmas arra, hogy bármelyik vakcinatípus esetében vizsgálják a beadás után termelődő ellenanyag mennyiséget.

Dr. Újhelyi Eszter biológus, immunológus a MikroMikomed munkatársa azt mondta a vizsgálattal kapcsolatban, hogy optimálisan a második oltás után tíz nappal mérhető, hogyan reagál a szervezet a vakcinára. A legtöbb információ a Pfizer-BionTech oltásról gyűlt össze a cégnél. A 70 évesnél idősebbeknél valamivel alacsonyabb volt az ellenanyagszint, míg a fiatalabbaknál magasabb. A Sinopharm hatásosságáról még jóval kevesebb a tapasztalatuk - mondta a biológus.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorát pedig azt mondta a lapnak, elképzelhető, hogy az intézmény ősszel "a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez".

(Kiemelt kép: A kínai Sinopharm szérumát tartalmazó fiola a Belgrádi Vásár területén létesített oltóközpontban 2021. január 25-én. Fotó: MTI/EPA | Andrej Cukic)