Rossz hírt kaptak az autósok, brutálisan megdrágult a megúszhatatlan műszaki vizsga

Jelentősen drágultak a szervizek díjai, így a műszaki engedély meghosszabbításának is a költsége is. 

2023. november 11., 15:42

Szerző:

Átlagosan 20 százalékkal drágult a műszaki engedély meghosszabbításának költsége a tavalyihoz képest – állítják egyöntetűen az Index által megkeresett szervizek. A drágulás okaként az energiaárak emelkedését, a béremelésekkel járó költségnövekedést, illetve az alkatrészek, valamint a kenőolaj árának megugrását jelölték meg.

Azonban hiába drága, ahogy a nevéből is kitűnik, kötelező. A jármű érvényes műszaki engedéllyel való rendelkezését ráadásul jogszabály írja elő. Hiánya pénzbírságot vonhat maga után, aminek nagysága attól függ, milyen régen járt le az engedély – emlékeztet a lap. Három hónapon belül minimum 5 ezer, 3–6 hónapja lejárt műszakinál legkevesebb 20 ezer, 6–12 hónapja lejárt engedély esetén 25 ezer, míg 1 éven túl 30 ezer forinttól indul a büntetési tétel. 

Nemcsak a műszaki vizsgadíjak, de az általános szervizelés költségei is magasabbak. Itt is 15-20 százalékos emelkedésről informálták a lapot az általunk megkérdezett szervizek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AFP | Philippe Huguen)

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.