Rossz hír Magyarországnak: egyre kevesebb gáz jön a Török Áramlaton

Egyre jobban visszaesnek a vezetékes gázszállítások, a Magyarországot ellátó Török Áramlaton is csökken az import. 

2022. november 10., 15:09

Szerző:

Az orosz cseppfolyósított földgázt már nem árengedménnyel árulják Ázsiában, ami azt jelzi, hogy a vevők szankciókkal vagy a hírnévvesztéssel kapcsolatos félelmei enyhülnek. Októberben rekordot is döntöttek az orosz LNG-eladások. Közben viszont a vezetékes gázszállítások egyre jobban visszaesnek, a Magyarországot ellátó Török Áramlaton folyamatosan csökken az import – írja a napi.hu.

Az Európai Unióban gyakorlatilag már megszűnt a vezetékes orosz gázimport: az Északi Áramlat gázvezetéket augusztusban maga a Gazprom állította le, még az előtt, hogy szeptemberben több robbanás teljesen használhatatlanná tette volna a hálózatot. A lengyelországi végpontú Jamal-vezetéken a tavasz vége óta nincs tranzit. Az ukrajnai csővezetékeken pedig alig van már gázáramlás.

Az egyetlen működő hálózat a Török Áramlat, amely Magyarország ellátását biztosítja. Ezen a vezetéken viszont folyamatosan csökken a szállított mennyiség a Bruegel Intézet adatai szerint. A 2022 július közepi csúcson heti 317,4 millió köbmétert szállítottak, míg az október 31. és november 6. közötti hét napban már csak 186 millió köbméter érkezett, írja a lap. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az orosz földgáz tabu lenne az EU-n belül: a cseppfolyósított földgázszállítások októberben majdnem rekordszintre emelkedtek, ami jól mutatja, hogy a világ mennyire küzd a tél előtt a fő földgázszállító Oroszországról történő leválásról. 

A Bloomberg által 2016 óta összeállított hajókövető adatok szerint az oroszországi cseppfolyósított földgázexport októberben 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és március óta a legmagasabb szintre emelkedett. Ez szöges ellentétben áll az Európába irányuló csővezeték-áramlás zuhanásával, miután a Nyugat és a Kreml közötti kapcsolatok megromlottak az ukrajnai februári invázió miatt. Miközben a hajóról szállított gáz közel fele még mindig tranzitban van, a legnagyobb importáló országok Franciaország, Kína és Japán voltak - derült ki az adatokból. Jelenleg nincsenek közvetlen szankciók az orosz cseppfolyósított földgázzal szemben, de az export növekedése azt mutatja, hogy az üzemanyag iránt még mindig nagy a kereslet a télre készülve, amikor a hideg időjárás várhatóan megnöveli a fogyasztást és szűkíti a globális kínálatot, írja a napi.hu. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Gázcsövek a szlovákiai Velke Kapusanyban lévő gázkompresszorállomáson. Fotó: Joe Klamar / AFP)