Roppant különös dolgok történnek Lévai Katalin pártja körül – itt az első lebukás?

2018. március 7., 16:53

Szerző:

Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter, illetve egykori MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő néhány hete jelentette be a Lendülettel Magyarországért nevű pártja indulását az április 8-i választásokon. Ellenzéki kedélyeket főleg azzal borzolt, hogy az MSZP-Párbeszéd számára esélyes, billegő körzetekben (például a XVIII. kerületben, Kunhalmi Ágnes ellen) indítanak ők is jelöltet, hátha el tudnak vinni jelentékenyebb arányú szavazatot. A pártról azonban nyilvánosan szinte semmit nem lehet kideríteni, az elnökségi tagok nevén kívül. Központ cím sem szerepel ugyanis honlapjukon, csak egy rövid program, és egy postafiókcím.

Tartottak két-három sajtótájékoztatót, s néhány napig előszeretettel szerepeltette őket a kormánymédia, ám valójában aligha lehet másként tekinteni a tömörülésre, mint egy újabb, kizárólag az adófizetők pénzéből kapott állami kampánytámogatásra ácsingózó szervezetre, amely a Fidesz-KDNP egyes választókerületi győzelmeit segítheti elő azzal, ha csak néhány szavazatot is, de elvisz az ellenzék elől.

Fotó: Youtube

Maga Lévai Katalin Zuglóban indulna egyéniben, de ajánlásaival problémák adódtak, vizsgálat is indult – tudta meg az Index. Lévai maga jelezte a helyi választási irodánál, hogy alaposan nézzék át az ajánlásokat (ez amúgy is kötelességük), és ezt az iroda természetesen meg is tette. Ekkor derült ki, hogy a leadott több mint 600 ajánlás között a többihez képest magas a duplikációk száma – mondta az Indexnek Komlódi Gábor, a helyi választási bizottság MSZP-s delegáltja. Még szerdán napirendjére veszik az ügyet, miután kiderült: Lévai támogatói között bizony olyannyira beazonosítható választók vannak, hogy a zuglói önkormányzat több fideszes képviselőjének neve is szerepelt a politikus ívein. Így valószínűleg őket is meg lehet hallgatni szerdán arról: hitelesek-e aláírásaik.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy a visszaélést nem is közvetlenül az aláírásokban, hanem a támogatás szándékában kellene keresni. Az Index ugyanis elérte Bihary Zoltán fideszes önkormányzati képviselőt, aki elismerte, hogy valóban ajánlotta Lévait jelöltnek. Elmondása szerint Lévai kereste meg őt közvetve, így aláírt neki, de csak egyszer. Ha valóban duplikálták az adatait, feljelentést tesz – ígérte. Hogy fideszes képviselőként miért ajánlott egy volt szocialista politikust, Bihary azzal magyarázta:

nemcsak Lévai Katalinnak, hanem az LMP-s jelöltnek is aláírtam. Sok sikert mindenkinek, virágozzék minden virág!

Ez ugye egy újabb bizonyítéka lehet annak, hogy kizárólag a Fidesz-KDNP számára jelentős érdek az, hogy minél több, magát baloldalinak, avagy ellenzékinek hazudó friss, eddig ismeretlen tömörülés induljon a választáson

Zuglóban amúgy 2014-ben az MSZP-s Tóth Csaba nyert a baloldali Összefogás színeiben, akkor a fideszes Papcsák Ferencet győzte le. Tóth most is elindul az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként a DK támogatásával, a legfőbb ellenfele pedig a fideszes Jelen Tamás. Lévai elindulása nyilván Tóthot gyengíti, hiszen potenciális baloldali szavazókat vihet el.

Eközben ugyanis még vasárnap a nyomába eredt a Lévai Katalin új mozgalmának, a Lendülettel Magyarországért! pártnak a Slejm Youtube-sorozata. Gulyás Márton arra volt kíváncsi, pontosan mit is képvisel, és miféle helyi beágyazottsággal rendelkezik az alig két hónapos mozgalom, amely a billegő körzetekben célzottan indult rá a baloldali, avagy ellenzéki jelöltekre, így például Lévai maga ugye Zuglóban, egyik párttársa pedig a XVIII. kerületben.

Több választókerületben olyan jelöltekre bukkantak, akik valójában semmit sem tudnak pártjukról és céljaikról, s csupán „reménykednek abban”, hogy a Lendülettel Magyarországért nem bizniszpárt. Sőt, megszólal a videóban egy Kunovics Rezső nevű illető is, aki a párt operatív igazgatójaként ismert. Kunovics elmondása szerint nem gondolkodnak visszalépésekben, és a párt honlapjára sem annyira fontos feltölteni az elérhetőségeket, mert „nem nagyon nézegetnek honlapokat” az emberek.

A párt egyébként valóban nem elsősorban online van jelen, hanem például a XVIII. kerületben is szétküldött információs újságaikkal, amelyekben Lévai Katalin „igazi baloldali alternatívát” ígér a választóknak a jelenlegi parlamenti ellenzékkel szemben.

A stáb később megtalálta Földényi Györgyöt, aki ugyancsak vezetőségi tag. Gulyás Márton vele ül le végül beszélni, miután Lévai Katalin kihátrált a megígért interjúból.

Földényi az interjú során ragaszkodik ahhoz, hogy „joga van párttal elindulni” midenkinek, és joga van a legjobb eredményre számítani. Szinte azonnal hozzá is teszi azonban, hogy

ha már 1 százalékot elérnek országosan, jár nekik is az állami támogatás.

Amúgy legalább három egyéni körzetben győzelemre számítanak.

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

09:46

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

09:46

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.