Romlott a gazdasági előrejelzés, csak a megszorítás a biztos

Dupla akkora lehet idén az infláció, mint korábban várták.

2022. március 29., 14:25

Szerző:

Drámai mértékben romlott minden egyes ágazatban a magyar gazdaság helyzetének megítélése, azonban a cégek nem érzékelik még, hogy baj van – derül ki a GKI Gazdaságkutató friss elemzésében. Az intézet negyedévente ad ki előrejelzést a magyar gazdasági várakozásokról, amelyek most jelentősen romlottak. 

Míg három hónapja még 4,5–5 százalékos GDP-növekedést vártak éves szinten, ez most 2,5–3-ra módosult. Az inflációs várakozás majdhogynem megduplázódott, 5-ről 9 százalékra nőtt.

Megjegyezték, nagy a bizonytalanság a növekedést előrejelzésben. Kiemelték, az egyik nagy kérdés, hogy mit kezd az EU a jogállamisági eljárással. Szerintük ugyanis reális veszély, hogy a lengyelek gyors megállapodást kötnek, így Magyarország egyedül marad az EU-ban a háború után. A legvalószínűbbnek még mindig azt tartják, hogy mindkét ország esetében függőben marad az eljárás, és kisebb engedményekkel megérkezhet hazánkba is a helyreállítási alap, írja a hvg.

A GKI közölte, a gazdaságpolitika igencsak eszköztelen az újabb válsággal szemben. 

Az államháztartási hiány hatalmas, az infláció korlátozására tett kísérletek sikertelenek és még ellátási zavarokat is okoznak. Véleményük szerint a rezsicsökkentés tarthatatlanná válik, ahogy az energiaárak elszállnak. Ezen problémák kezelésére szükség van az EU-s pénzekre, de arra is, hogy már év közben „markáns szigorítás” jöjjön a költségvetési és a monetáris politikában is – olvasható az elemzésben.

A GKI előrejelzése szerint az orosz–ukrán háború nem fog eszkalálódni, de a háború, az orosz gazdasággal szembeni szankciók az ellátási láncokat olyannyira károsíthatja, hogy az az egész EU gazdasági növekedését visszavetheti 1,5–2 százalékponttal. Azt is megjegyezték, hogy ugyan a lakossági jövedelem a kormány választási osztogatása miatt „jelentősen emelkedik”, de az infláció sokat elvisz ebből.

A reálkeresetek azonban így is 4,5, a reálnyugdíjak 5 százalékkal nőhetnek. Azáltal, hogy a tervezettnél nagyobb lesz az infláció és kisebb a GDP-növekedés, ősszel újabb nyugdíjkorrekció jön, ellenben ha bejön a GKI előrejelzése, akkor idén nyugdíjprémium nem érkezik, mert az csak 3,5 százalék feletti GDP-növekedés esetén jár.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)