Karácsony: Indul a Római-part újratervezése, bárki beleszólhat

2020. szeptember 15., 16:18

Szerző:

Elindul a közösségi tervezés a Római-part újratervezésére, a cél az árvízvédelem kérdésén túlmutatóan a teljes hullámtér hosszú távú víziójának megalkotása - tudatta Karácsony Gergely főpolgármester kedden a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán közzétett videóban úgy fogalmazott: "Találjuk ki közösen a Római-partot. Találjuk ki közösen, hogy hogyan teremtünk biztonságot a helyben lakók számára, és hogyan őrizzük meg a páratlan természeti értékeket."

Strandidény a Római-parton (1955)
Fotó: Fortepan/UVATERV

A főváros vezetése számára kiemelten fontos mind a Csillaghegyi-öblözet árvízi védekezése, mind a római-part közösségi és természeti értékeinek megóvása. A zöld városvezetés számára természetesen különösen fontos a Duna-parti, természetközeli partszakasz megóvása, amely immár száz éve a budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye, az evezős sportélet színhelye - mondta a főpolgármester. Közölte, számukra csak olyan megoldás elfogadható, amely garantálja a Római-part természeti értékeinek megőrzését, és amely bírja a helyben lakók többségének a támogatását is.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a közösségi tervezés egyik első lépése egy jövőképtervezés.

A véleményeket egy online kérdőív kitöltésével lehet megosztani, de terveznek kitelepülős tervezési beszélgetéseket is - közölte.

A Római-parttal, a jövőképtervezési folyamattal kapcsolatos híreket, eseményeket a romai.budapest.hu oldalon lehet figyelemmel kísérni.

Az árvízvédelem módját, nyomvonalát, műszaki megoldásait a 2021-ben induló megvalósíthatósági tanulmány készítése és részletes közösségi tervezés fogja meghatározni a jövőkép eredményeire építve - olvasható az október végéig kitölthető online kérdőív tájékoztatójában.