A roma holokauszt áldozataira emlékezünk a 168-on

Tematikus nappal jelentkezünk: augusztus 2-án egész nap a pharrajimos lesz a téma.

2021. augusztus 1., 13:36

Szerző:

Augusztus 2. a pharrajimos, azaz a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. Ezen a napon azokra a cigányokra emlékezünk, akiket meggyilkoltak. A zsidó holokauszt árnyékában a pharrajimos sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt. Bár 1982-ben Helmut Schmidt német kancellár elismerte a roma holokauszt tényét, de csak a 1990-es évektől kezdték a cigányokat a náci rendszer áldozatai közé számítani.

A 168 a Roma Produkciós Iroda közreműködésével éppen ezért augusztus másodikán – azaz holnap – reggeltől estig tematikus cikkekkel jelentkezünk. Foglalkozunk azzal, mi a pharrajimos, miért lett pont augusztus 2. a roma holokauszt napja, beszámolunk a megemlékezésekről. De nálunk debütál egy, a témában készült dokumentumfilm is. Bemutatjuk az első roma holokauszt témában Magyarországon publikált cikket, és annak íróját is. Megnézzük, hogy a művészetekben miként jelenik meg a téma, és készülünk filmkritikával is. Fahidi Éva szemtanú, holokauszt túlélő pedig elmeséli, mit látott azon estén, amikor háromezer cigányt egyetlen éjszaka alatt kivégeztek.

Egy volt táborlakó így emlékszik vissza arra az estére: „Egyik éjjel a férfiak tábora több ezer ember kiabálására ébredt. Amint kiléptünk a barakkokból, láttuk, mi történt. A cigányok táborát fényszórók világították meg, a cigány férfiakat, nőket és gyerekeket az SS-ek sorba állították ötösével, hogy a krematóriumba vigyék őket. A szerencsétlenek minden erejükkel ellenálltak, olyan hangosan kiabáltak, hogy egész Birkenauban hallatszott. A dulakodás egész éjjel tartott, de reggelre a cigányok tábora már üres volt.”

Egy francia zsidó túlélő, Jaques Altmann, aki a rámpán ezt mondta a másnapról: „A rámpa tele volt vérrel és véres húscafatokkal, tőből leszakított kezekkel, lábakkal, tanktaposta koponyákkal... és nekünk kellett összeszedni.” (A túlélővel készült interjú a Romedia Alapítvány archívumának része.)

Bár mostanra a történészek feltérképezték a több mint hetven éve történt eseményeket, mégis a közvélemény alig tud a pharrajimos valamit. A többi közt azért, mert nem tanítják, vagy csak kevés szó esik erről az iskolákban, és a társadalmi diskurzusnak is csak minimális része. A 168 ezért szeretné, ha minél több emberhez eljutna az információ, minél többen megismernék, mi az a pharrajimos. A téma egyik ismert kutatója, Daróczi Ágnes is azt mondta, „a múlt megismerése nélkül nem tervezhetünk jövőt”.

A tanulságos, ismeretterjesztő cikkeken túl a budapesti megemlékezésekre is invitáljuk a 168 olvasóit: augusztus elsején a Páva utca 39. szám alatti Holokauszt Emlékközpontba 17 órára, augusztus másodikán pedig a Nehru parton felállított emlékműnél a koszorúzásra. Tartsanak velünk!

(Kiemelt kép: A volt auschwitz-birkenaui náci német haláltábor bejárata a roma holokausztnemzetközi emléknapján a lengyelországi Oswiecimben 2020. augusztus 2-án. Az 1972 óta megtartott világnap dátuma arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra az auschwitzi haláltáborban SS-katonák több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg. Fotó: Lukasz Gagulszki / MTI / PAP)